Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 maj

  Mellanskog i jämställdhetstopp

  Mellanskog är bäst i landet på jämställdhet. Resultatet är på en rekordhög nivå, enligt Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

   En sammanställning som Nycketalsinstitutet genomfört visar att Mellanskog är landets mest jämställda arbetsgivare. Arkivbild.
  En sammanställning som Nycketalsinstitutet genomfört visar att Mellanskog är landets mest jämställda arbetsgivare. Arkivbild. FOTO: Staffan Claesson

  Mellanskog är landets mest jämställda arbetsgivare. Det visar en sammanställning som Nycketalsinstitutet genomfört. Den utgår från faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor när det kommer till bland annat lön och deltidsarbete samt arbetsmiljö och arbetsbelastning.

  – Vi har aldrig sett så höga siffror för något företag i våra jämställdhetsmätningar. Men det ingen slump att Mellanskog når ett så bra resultat. Där har man jobbat länge och målmedvetet med dessa frågor, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

  Hur står de sig jämfört med övriga skogsbolag?

  – Hela branschen går åt rätt håll. Men det är ett lite blandat resultat. Och ofta går det lite upp och ner över tid. Skogsbranschen som helhet har legat lite efter men håller nu på att komma i kapp övriga sektorer.

  Det är viktigt tycker hon:

  – En organisation som inte bygger på ett demografiskt någotsånär rättvisande underlag riskerar att ta mycket felaktiga beslut.

  Läs mer: Så jobbar skogsbolagen med jämställdhetLäs även: Rapport om jämställdhet i skogenKrönika: Sexismen hotar på sikt hela skogsbranschen

   På Mellanskog är man mycket stolt över utmärkelsen. Vd Fredrik Munter som tillträdde sommaren 2019 berättar att Mellanskog arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor sedan 2014.
  På Mellanskog är man mycket stolt över utmärkelsen. Vd Fredrik Munter som tillträdde sommaren 2019 berättar att Mellanskog arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor sedan 2014. FOTO: Mellanskog

  På Mellanskog är man mycket stolt över utmärkelsen. Men vd Fredrik Munter vill inte ta åt sig äran:

  – Jag har bara varit här sedan i somras. Redan 2014 började man här jobba aktivt med jämställdhetsfrågor genom att ta fram handlingsplaner och nyckeltal att jämföra med.

  – Men vi är inte nöjda. Det finns mycket kvar att göra. Inte minst när det gäller andelen kvinnor i företaget. Nu ligger den på omkring 20 procent, men borde upp till 30 procent i alla fall.

  ”Handlar om sunt förnuft”

  Jämställdhetsarbete är inte svårt. I alla fall inte i teorin, menar Fredrik Munter:

  – Det handlar bara om sunt förnuft. Att alla till exempel ska våga ställa sig upp och säga till om de till exempel hör hur en kvinnlig kollega får en nedsättande kommentar från en entreprenör eller en annan kollega.

  Hur långt är det kvar innan ni är i mål med jämställdhetsarbetet?

  – Man blir nog aldrig färdig. Det finns alltid något att förbättra. Sedan handlar det inte bara om kvinnor och män. Vi måste också bli bättre på att motsvara den mångfald man ser i samhället i dag.

  Mellanskog

  • Sveriges näst största skogsägarförening med 26 000 medlemmar.

  • Har 210 anställda med ett 40-tal yrken som till exempel skogsinspektorer, planerare, produktionsledare, fältinstruktör, skogsvårdsledare och virkesområdeschef.

  • Omsätter cirka tre miljarder kronor.

  • Äger 49,5 procent av träindustriföretaget Setra Group.

  Undersökningen

  Nyckeltalsinstitutets Jämställdhetsindex ingår i en sammanställning om vilka företag som har bäst arbetsvillkor. Förutom Mellanskog ligger Jernhusen och Peab i topp. Resultatet baseras på insamlad statistik från 2019 och index som är genererade från drygt 600 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

  Kategorin Attraktiv arbetsgivarindex baseras på resultatet för faktiska arbetsvillkor kopplade till bland annat gruppstorlek och sjukfrånvaro.

  Jämställdhetsindex baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor när det kommer till bland annat lön och deltidsarbete.

  Källa: Nyckeltalsinstitutet

  Relaterade artiklar

  Till toppen