Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 januari

  Mellanskog ger fullt stöd åt medlemmarna

  500 000 skogskubikmeter fällt stormvirke är fullt hanterbart. Det säger Mellanskog efter Skogsstyrelsens preliminära bedömning.

  Det gör också att skogsägarföreningens medlemmar kan räkna med att få fullt stöd efter stormen Alfrida.

   500 000 skogskubikmeter skog bedöms ha fällts av stormen Alfrida.
  500 000 skogskubikmeter skog bedöms ha fällts av stormen Alfrida. FOTO: Mellanskog

  Mellanskog räknar nu med fortsatta inventeringsarbeten i Roslagen, samtidigt som man också kommer att vara behjälplig i kontakten med markägarna. Inledningsvis har mycket handlat om att röja upp vägar för att få samhällets infrastruktur att fungera. Men redan nästa vecka räknar Mellanskog med att komma i gång med den sedvanliga planeringen av uppröjningsarbetet.

  Utifrån Skogsstyrelsens preliminära prognos gör Mellanskog bedömningen att uppröjningsarbetet är hanterbart, även om det kommer krävas en koncentration av skogsmaskiner lokalt. Som ATL tidigare har berättat pekar allt på att delar av Uppland och delar av Stockholms län drabbades hårdast av stormen Alfridas framfart.

  – Det som känns viktigt nu är att samla på sig information och planera. Man tjänar sällan något på att stressa i väg. Ofta är det bättre att prioritera marker med svag bärighet, säger Mellanskogs skogschef, Matts Söderström, till ATL.

  Medlemmar prioriteras

  Även icke medlemmar kan räkna med visst stöd, även om medlemmarna alltid kommer att prioriteras i första hand.

  – Utifrån den omfattning som Skogsstyrelsen gör gällande så ser jag att vi kan omfördela resurser så att vi löser det. Men för den som inte har en samarbetspartner kan det såklart bli svårare. Det är i sådana här lägen som det visar sig att det är bra med upparbetade kontakter och att ett medlemskap alltid är bra vid en sådan här hantering.

  Ingen ruttomflyttning

  Mårten Mattsson, som är virkesområdeschef på Mellanskog och själv bor i det aktuella området, säger att det i praktiken har skapats sporadiska vindfällen överallt i området öster om E4.

  – Ju längre österut vi kommer i Uppland desto starkare har stormen dragit fram, och i kustbandet är det omfattande skador utifrån vad vi bedömer just nu. Som jag har förstått finns det också många som inte har fått strömmen tillbaka, medan det allmänna vägnätet är upprensat utifrån vad jag har förstått. På skogsbilvägarna finns det dock mycket kvar att göra, säger Mårten Mattsson.

   Sporadiska vindfällen har skapats överallt i området öster om E4 i Uppland, enligt Mellanskog.
  Sporadiska vindfällen har skapats överallt i området öster om E4 i Uppland, enligt Mellanskog. FOTO: Mellanskog

  Även han bedömer att Mellanskog kommer att kunna ge alla medlemmar hjälp som behöver det. Men för att inte göra något i panik kommer maskinerna inledningsvis att följa de bestämda rutter som låg fast före stormen. Detta för att undvika att flytta på maskiner i onödan innan man har fått fullt grepp om skadorna.

  – Utmaningen till våra medlemmar är att man ska gå ut i skogen och bilda sig en uppfattning, och tala om det för oss så att vi får en bra bild, och att man ska tänka på säkerheten, säger Mårten Mattsson.

  Viktigt med säkerheten

  Ett annat konkret tips är att undvika att utföra arbetet själv om man saknar rätt utbildning.

  – Det här är det farligaste arbetet man kan utföra i skogen, och är man inte utbildad eller har god erfarenhet och rätt säkerhetsutrustning så ska man inte upparbeta vindfällen, utan då ska man ta hjälp. Och har man kompetensen ska man inte arbeta ensam, och inte vistas under träd i spänn eller lutande träd. Det händer tyvärr årligen olyckor vid den här typen av arbeten, säger Matts Söderström.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen