Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 juli

  Skogsägare kan bara sitta och vänta

  Flera skogsägares marker har drabbats av bränderna men Mellanskog rekommenderar alla markägare att stanna hemma och inte åka ut för att titta till sin mark.

   Magnus Ståhl, Mellanskogs skogsområdesordförande i Ljusdal.
  Magnus Ståhl, Mellanskogs skogsområdesordförande i Ljusdal. FOTO: Magnus Ståhl/Mostphotos

  Skogsbränderna rasar i landet och flera av dem är fortfarande inte under kontroll. Många markägare är oroliga för vad som händer med deras fastigheter men än så länge tvingas de avvakta.

  – Naturligtvis är man rädd när branden kommer närmare och närmare ens mark. Men det är viktigt att vi man lyssnar på räddningstjänst och stannar hemma när det är såhär riskfyllt. Hur jobbigt det än känns, säger Magnus Ståhl, Mellanskogs skogsområdesordförande i Ljusdal.

  Vindarna vänder

  Magnus Ståhl har själv mark i närheten av Ljusdal i Hälsingland där flera bränder rasar. I nuläget är hans mark inte drabbad men brandens riktning kan ändras snabbt med hjälp av vindarna.

  – Vindarna blåser i många olika riktningar så branden rör åt olika håll hela tiden. Tidigare var ju branden bara 100 meter ifrån byn Enskogen som blev evakuerad men där vände vinden och branden fortsatte österut. Det var en väldig tur och just nu är man glad att ingen skadats, säger Magnus Ståhl.

  Stanna hemma

  Många skogsägare hör av sig till Mellanskog och vill dra sig ut till sin mark för att se hur stora skadorna blivit men Mellanskog avråder alla ägare från att ge sig ut.

  – Stanna hemma. Vänta tills räddningstjänsten har gett klartecken att det är lugnt. Även om branden har passerat så kan det ligga kvar och pyra i marken som sen kan ta fart snabbt. Jag förstår att det är fruktansvärt jobbigt men vi måste ta det lugnt, säger Magnus Ståhl.

  LÄS OCKSÅ: ”Det är lite spännande och lite läskigt”LÄS OCKSÅ: Flera gårdar evakueras från skogsbranden

  Läs mer om

  Till toppen