Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 augusti 2019

  Medvedev vill utreda om bränderna är anlagda

  TT-Reuters

  Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev har beordrat polisen att utreda om de enorma skogsbränderna i Sibirien kan ha startats med avsikt, i syfte att dölja illegal avverkning.

   Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev inspekterar brandfordon på Lenintorget i Tjita i södra Sibirien
  Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev inspekterar brandfordon på Lenintorget i Tjita i södra Sibirien FOTO: Alexander Astafyev/TT

  Regionala myndigheter har framfört att bränderna kan ha startats av blixtnedslag, men i ett möte i staden Tjita i Sibirien på torsdagen lyfte Medvedev möjligheten att de kan vara anlagda.

  Brandområdena omfattar över tre miljoner hektar i huvudsak obebodda skogsområden, enligt den federala skogsmyndigheten. Men över 800 städer och mindre samhällen har svepts in i röken, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

  Kallat in militär hjälp

  President Vladimir Putin har kallat in militären till hjälp och på torsdagen anlände tio militära transportplan och tio helikoptrar till Krasnovarsk för att delta i släckningsarbetet.

  President Donald Trump har i telefon erbjudit Putin amerikansk hjälp att bekämpa bränderna. Putin svarade att Moskva kan komma att tacka ja till erbjudandet om det behövs.

  Relaterade artiklar

  Till toppen