Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 maj

  Matrisfuben fasas ut långsamt

  Den felaktiga mätmetoden matrisfub kan komma att finnas kvar till hösten 2022. Det har Biometrias styrelse beslutat.

   Fram till augusti 2022 kan skogsbolagen använda sig av matrisfub. Men sedan är det stopp.
  Fram till augusti 2022 kan skogsbolagen använda sig av matrisfub. Men sedan är det stopp. FOTO: Mostphotos

  Sedan drygt tio år är det vanligt att sågverk runt om i Sverige beräknar fastkubikvolymen i timret med hjälp en matris, där toppmåttet multipliceras med ett omräkningstal.

  Problemet är att omräkningen med matriser slår fel. Spridningen är hög. Tre av tio partier av virket hamnar utanför lagstiftningens krav på mätning.

  Men trots kritik och trots att det tagits fram en ny och mer exakt metod har sågverken fortsatt med matrisfub.

  Biometrias styrelse har tidigare i vår beslutat att matrisfuben ska ersättas av en ny mer exakt metod att beräkna fastkubikmetervolymen.

  LÄS MER: Ytterligare väntan på utfasning av omstridd virkesmätningNy mätmetod ersätter matrisfub

  Och nu har styrelsen beslutat om ett slutdatum. Det blir den 1 augusti 2022. De sågverk som inte uppgraderat till augusti 2022 måste genomföra sina virkesaffärer i toppmätt, m3to i stället för m3fub.

  Nu har alltså sågverken alltså mer än två år på sig att uppgradera sin mätutrustning till den nya mätmetoden.

  – Med den här längre utfasningstiden ser vi gemensamt med tillverkarna av mätutrustning till att omställningen ska kunna ske smidigt och att samtliga som beställer uppgraderingen ska ha kunnat genomfört den innan sista datum, säger Monika Strömgren, tjänsteutvecklare på Biometria.

  Skulle man inte kunna kräva att man använder till exempel toppmätt, m3to, under tiden?

  ­– Många affärer löper på lång tid och är redan uppgjorda i m3fub. För många aktörer skulle det ställa till det att på kort varsel ställa om till toppmått. Det är inte en lösning för affärer med enskilda skogsägare eller virkeshandlare som avräknar sina affärer med mätdata från köpande sågverk, säger Monika Strömgren.

  LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om avtalsdjungeln i skogen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen