Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 december 2017

  Massapriserna fortsatt uppåt

  Marknaden för pappersmassa har även i november utvecklats till tillverkarnas favör och köparna har inte haft några möjligheter att ifrågasätta aviserade prishöjningar. Mer av samma vara väntas i december.

   Södra tillhör de som höjt priset på barrmassaved i höst när efterfrågan ökat.
  Södra tillhör de som höjt priset på barrmassaved i höst när efterfrågan ökat.

  Det skriver branschnyhetsbrevet PPI Europe i veckans utgåva.

  ”Jag tror att jag aldrig har sett en så tajt marknad. Vi får kämpa för att kunna leverera önskade volymer till våra kunder”, säger en producent till PPI.

  Tillverkarna hade inför november månads leveranser av nordisk barrsulfatmassa (NBSK) aviserat prishöjningar med 40 dollar per ton till 1 000 dollar, efter att ha fått igenom en lika stor höjning i oktober. De nya priserna accepterades i sin helhet av marknaden.

  ”Det finns massa (tillgänglig i marknaden), men om man vill ha den måste man betala vad säljarna kräver”, konstaterar en köpare.

  PREMIUM: Marknadskrönika: Massa en faktor att räkna med

  Stigande priser i Kina

  Bakom den för köparna svåra situationen ligger liksom tidigare i år en stark efterfrågan på hemmamarknaden i Europa samt stigande priser i Kina, liksom ett antal störningar på utbudssidan. Men även bland säljarna uttrycks ett visst mått av förvåning över hur snabb utvecklingen varit.

  ”Vi är faktiskt en smula överraskade över hur ansträngd marknaden är. Efterfrågan har varit högre än väntat och de mindre produktionsproblem som uppstått har fått en extrem effekt”, säger en säljare.

  Nya höjningar på gång

  Inför årets avslutning har flera producenter aviserat nya höjningar, nu med 30 dollar per ton. Skulle dessa gå igenom, vilket även köpare medger är sannolikt, innebär det prishöjningar om totalt 20-25 procent under 2017.

  Även för kortfibrig eukalyptusmassa (BEK) har producenterna var framgångsrika vad det gäller prishöjningar. De begärda novemberhöjningarna om 30 dollar till 970 dollar per ton har gått igenom fullt ut, uppger PPI. Ytterligare en höjning om 30 dollar per ton har aviserats för decemberleveranser.

  ”Marknadens fundamenta är starka. Vi var framgångsrika i Kina förra månaden och jag är övertygad om att vi ska nå våra mål även i Europa i december”, kommenterar en producent av BEK-massa.

  PREMIUM: Blågula granar en exportraketLÄS OCKSÅ: Så påverkas priset av nyckelbiotoperATL TV: Stora krav på tätortsnära skogsbruk

  Relaterade artiklar

  Till toppen