Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 mars 2018

  Massabruken vinner kampen om råvaran

  Massaproducenterna tjänar mycket pengar just nu med höjda massapriser. Sågverken har också god efterfrågan men har svårt att producera tillräckligt mycket trävaror.

   Södra höjer barrmassapriset - igen.
  Södra höjer barrmassapriset - igen. FOTO: Andreas Lindholm

  I morgon, den 1 april, höjer Södra återigen priset på barrmassa, NBSK, i Europa till 1 170 dollar per ton. ”Den globala marknaden för barrmassa är fortsatt riktigt stark, och efterfrågan överstiger just nu utbudet. Vår prishöjning är en direkt följd av det rådande globala marknadsläget”, säger Magnus Björkman som är VP Marketing and Sales på Södra Cell i ett pressmeddelande.

  Det är inte bara Södra som känner av den ökade efterfrågan på barrmassa – och som den senaste tiden ökat massaproduktionen. Över hela världen ökade lönsamheten för massaproducenterna under andra halvan av 2017 tack vare ordentligt höjda priser på pappersmassa och endast blygsamma prisökningar på fiberråvaran, det vill säga massaved och cellulosafiber, enligt det amerikanska nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly.

  Svårt få virke

  Även sågverken har just nu stor efterfrågan på sina trävaror.

  Men samtidigt som det råder högkonjunktur för skogsindustrin var det under senhösten och vintern svårare än vanligt att få ut timmer och massaved från skogen, skriver branschorganisationen Skogsindustrierna i sin kvartalsrapport. Först skapade mycket regn och mild inledning på vintern i södra Sverige stora drivnings‐ och transportproblem. I norra Sverige var det i stället vintervädret med mycket snö och halka som ställde till problem. Även södra Sverige har under senvintern haft vinterväder med mycket snö.

  Det här skapar ökad konkurrens om skogsråvaran och om transporter till industrierna.

  Sågverken är förlorare i dragkampen, vilket får till följd att de har svårt att producera i takt med den goda efterfrågan. Kylan sänker dessutom produktiviteten på sågverken.

  Lägre produktion

  Under januari och februari var sågverksproduktionen i Sverige två procent lägre än under de två första månaderna ifjol. Dessutom föll trävarulagren rejält under februari.

  I mars månad har sågverken haft en brist på trävaror som är väldigt ovanlig. Normalt ökar sågverken sina lager under vintern för att möta den högre efterfrågan under vår och sommar. När detta nu inte sker ökar bristen på trävaror, vilket kan leda till högre priser på dem. Det finns för närvarande inga riktigt dåliga marknader och de fortsatt låga räntorna kommer att ge stöd åt byggande världen över, skriver Skogsindustrierna i sin rapport.

  LÄS OCKSÅ: Massaindustrin har råd att betala merLÄS OCKSÅ: Fem faktorer som talar för flis ATL tv: Rotpost kan ge bra bud

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen