Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 oktober 2019

  ”Jag hoppas rättvisan ska segra”

  Bahia, Brasilien

  Geraldo Pereira och de jordlösa ockupanterna får stöd av den finske professorn Markus Kröger vid Helsingfors universitet.

   Lantbrukaren Geraldo Pereira har blivit förbjuden att återvända till gården som han brukat sedan 1979. Veracel har planterat eukalyptus på gården.
  Lantbrukaren Geraldo Pereira har blivit förbjuden att återvända till gården som han brukat sedan 1979. Veracel har planterat eukalyptus på gården. FOTO: Torbjörn Esping

  När Veracel i somras vräkte ockupanter och förberedde för plantering i skydd av vakter sattes vaktbolagets bilar i brand och flera förmodade ledare greps.

  För att slippa ut ur häktet fick Geraldo Pereira lova att inte återvända till gården på 860 hektar, som han byggt upp sedan 1979. Nu är bostadshuset rivet, odlingarna upplöjda, vägen till gården är spärrad av ett djupt grävt dike och Veracel har planterat eukalyptus på marken.

  Dokument från 1979

  Enligt Geraldo Pereira är han inte alls någon ockupant. Han visar ATL papper som ska bevisa att han äger marken och att Veracel ägnat sig åt landgrabbing.

  – Hur kan jag inte vara ägare av något som jag köpt och betalat skatt för i nästan 40 år? Veracel kommer med dokument som är från 2003. Mina är från 1979.

  Den juridiska striden om ägandet till marken där Geraldo Pereira odlat har pågått i många år. Nu är registreringen av lagfarten stoppad tills vidare i det statliga organ som hjälper jordlösa med mark.

  Ockupanterna får stöd av Markus Kröger, professor i utvecklingsstudier vid Helsingfors universitet, som forskar i dokumentation av markägandet i delstaten Bahia där Veracel verkar.

  – Det finns goda skäl för lokalbefolkningens övertygelse att detta inte alls är Veracels mark, utan statlig eller privat mark som bolaget bara har tagit över, säger Markus Kröger.

  Läs mer: Småbrukare vägrar ge upp mot skogsjätte

  Ord mot ord

  Geraldo Pereira är övertygad om att en oberoende undersökning skulle visa att han är den rätt­mätige ägaren av marken. Den gård som Veracel äger, och som de säger innefattar Pereiras mark, ligger långt därifrån.

  Veracel hävdar att man har dokumentation på att fastigheterna förvärvats 1996 och att de lämnats in till rätten. Enligt den dokumentation som professor Markus Kröger tittat på är det dock Geraldo Pereira och ockupanterna som har rätt till marken, inte bolaget.

  – Ändå insisterar Veracel på att marken är deras, fortsätter att ockupera den, förstör regelbundet bostäder och planteringar och vräker dem.

  Trots att gården är skövlad och Geraldo Pereira är förbjuden att sätta sin fot på marken tänker han inte ge upp.

  – Jag hoppas att rättvisan ska segra. Vi ska göra ett försök att få tillbaka det som är mitt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen