Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 oktober

  Starkare krona och lägre leveranser

  Många länder, däribland Sverige, befinner sig nu i en djup och allvarlig lågkonjunktur på grund av coronapandemin, enligt Skogsindustriernas senaste marknadsrapport. Det påverkar även skogsindustrin.

   Sågverken är den del av skogsindustrin som hittills drabbats minst av coronapandemin. Men en stärkt krona knaprar på vinsterna av ökad export.
  Sågverken är den del av skogsindustrin som hittills drabbats minst av coronapandemin. Men en stärkt krona knaprar på vinsterna av ökad export. FOTO: Ulf Aronsson

  Skogsindustrin är mindre drabbad av coronapandemin än många andra branscher, men ändå drabbad. Det framgår av Skogsindustriernas senaste marknadsrapport.

  Ljuspunkten är sågade trävaror, där leveranserna till och med augusti ökat med sex procent jämfört med i fjol. Men det är exporten som håller uppe volymerna, på hemmamarknaden har efterfrågan i stället minskat med sju procent.

  Samtidigt motverkas stigande exportvolymer och -priser av en stärkt krona.

  Lägre massapriser

  Även produktion och leveranser av förpackningsmaterial har ökat hittills i år, upp 2–3 procent.

  Massaleveranserna ökade under början av året för att sedan minska och ligger totalt sett hittills i år på samma volymer som i fjol. Priserna är däremot klart lägre än 2019.

  Störst påverkan syns på exporten av grafiskt papper. För tidningspapper hade exporten till och med augusti minskat med nästan en fjärdedel, och under augusti månad var den 35 procent lägre än motsvarande månad 2019. Kontors- och magasinspapper, som utgör den resterande delen av grafiskt papper, har minskat med 13 procent.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen