Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 april

  Märkbart bättre med skrivare på skotaren

  Åseleföretaget Logscom har utvecklat en skotarmonterad bläckstråleskrivare som både spar tid för föraren och ger en säkrare arbetsmiljö.

   Föraren behöver bara föra änden på den stock som ska märkas mot balken med skrivaren, trycka på en pedal i hytten och så är märkningen klar.
  Föraren behöver bara föra änden på den stock som ska märkas mot balken med skrivaren, trycka på en pedal i hytten och så är märkningen klar. FOTO: Ylva-Lie Andersson/Logscom

  När ATL skrev om det tvåmansföretaget Logscom för fem år sen var de i full färd med att utveckla en skördarmonterad skrivare för stockmärkning. Men efter önskemål från kunderna har de nu utvecklat en lösning för skotarmontage i stället.

  – Det är en tuff miljö i skördaraggregatet och vi håller fortfarande på och utvecklar den applikationen. En av de stora vinsterna med att ha märkningen i skördaren är att varje stock kan individmärkas vilket kan ge full spårbarhet. Men utvecklingen i branschen är ganska långsam och den är inte mogen för spårbarhet ännu, säger Martin Englund, Logscoms grundare.

   Hela företaget Logscom med Martin Englund till vänster och Christoffer Rönnberg till höger framför sin skotarmonterade skrivare för stockmärkning.
  Hela företaget Logscom med Martin Englund till vänster och Christoffer Rönnberg till höger framför sin skotarmonterade skrivare för stockmärkning. FOTO: Ylva-Lie Andersson/Logscom

  Ville ha skotarmontage

  Men när kunderna såg den skördarmonterade skrivaren började de i stället fråga efter lösning för skotarmontage.

  – I dag märks alla vältor av skotarförarna, här i norr med stämpel och i söder med vältlappar. Det kan vara ett ganska farligt jobb att klättra runt på isiga vältor, dessutom tar det tid och föraren måste lämna maskinen.

  Med skrivaren på skotaren är virket dessutom märkt redan när det lastas av på avlägget. Det minskar risken för sammanblandning och att virket hämtas innan det har hunnit märkas.

  Själva skrivaren, som Logscom kallar Gate Timber Printer, GTP, monteras på skotarens lastgrind och sitter skyddad i en balk. Skotarföraren behöver bara sikta in den stock som ska märkas mot skrivaren och trycka på en pedal i hytten för att märka stockänden. Montaget uppges ta ett par timmar och det enda underhåll som krävs vid drift är påfyllning av bläck och rengöring av skrivaren någon gång i veckan.

  Datummärkning nästa

  Det första exemplaret av den Logscom GTP utvecklades i samarbete med Husås Maskintjänst och togs i drift i fjol våras. Sen dess har Logscom sålt ytterligare 16-17 skotarskrivare för 124 000 kronor styck.

  – Förutom att det ger en bättre arbetsmiljö motsvarar tidsvinsten för föraren ungefär ett lass per dag. Så med tvåskift går kostnaden att räkna hem på ett till två år, säger Martin Englund.

  – Nu tittar vi lite på om vi även kan datummärka virket med skrivaren, det skulle kunna ge stora fördelar vid industri.

   Skotarföraren behöver bara sikta in den stock som ska märkas mot skrivaren och trycka på en pedal i hytten för att märka stockänden.
  Skotarföraren behöver bara sikta in den stock som ska märkas mot skrivaren och trycka på en pedal i hytten för att märka stockänden. FOTO: Ylva-Lie Andersson/Logscom

  Logscom

  Ort: Åsele, Västerbotten

  Grundat: 2011

  Ägare: Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse och Martin Englund

  Verksamhet: System för virkesmärkning, skogsmaskinstillbehör m.m.

  Omsättning 2020: 1,8 Mkr

  Resultat 2020: – 190 000 kr

  Antal anställda: 2

  Källa: Alla Bolag, Logscoms hemsida.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen