Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 maj 2020

  Markägarna vann i överdomstolen

  Mark- och miljööverdomstolen går på samma linje som föregående instans: Markägarna har rätt till ersättning för nekat avverkningstillstånd i fjällnära skog.

   Anders Pettersson är näringspolitisk talesperson på Västerbottens Allmänningsförbund som varit målsägare i flera av de uppmärksammade fallen med nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog.
  Anders Pettersson är näringspolitisk talesperson på Västerbottens Allmänningsförbund som varit målsägare i flera av de uppmärksammade fallen med nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog. FOTO: Rolf Segerstedt/Hans Gustavsson

  Det är en glad Anders Pettersson som svarar i telefon efter att Mark- och miljööverdomstolen i dag avkunnade sin dom:

  – Det är väldigt skönt för oss, det har känts som en ödesfråga. Men det är lite för tidigt att fira ännu, det är inte klart om staten tänker överklaga till Högsta Domstolen, samtidigt är det inte många mål som tas upp där.

  Anders Pettersson är näringspolitisk talesperson på Västerbottens Allmänningsförbund som varit målsägare i flera av de uppmärksammade fallen med nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog. Men samtidigt som markägarna inte fått avverka har de inte heller fått någon ersättning för inkomstbortfallet. Men det tycker alltså Mark- och miljööverdomstolen att de har rätt till.

  Höjd ersättning

  – Det lilla jag har hunnit läsa av domarna tycker jag de går mer på vår linje än tidigare. Det känns fantastiskt bra för oss och alla som äger fjällnära skog att få veta att samhället inte kan göra som de vill med de här områdena.

  Det är till och med så att Mark- och miljööverdomstolen höjer nivån på ersättningarna till markägarna något, från sammanlagt 18 miljoner kronor till 19 miljoner kronor.

  – Tidigare hade staten gjort en högre värdering av marken än vi själva och ersättningen baserades på ett genomsnitt av de två nivåerna. Så då gjorde vi en anslutningsöverklagan på ersättningen och la oss på samma värdering som staten, och det är den nivån rätten har gått på, säger Anders Pettersson.

  Markbyte

  Även om det är en seger så innebär det här att ni får mindre brukningsbar mark?

  Ja, men det har ju stått klart sen 2015 när staten bestämde sig för att neka avverkningstillstånd i fjällnära skog. Och det är väl ingen hemlighet att vårt mål är att byta bort de här markerna med staten mot brukningsbar mark från Sveaskog eller Fastighetsverket, avslutar Anders Pettersson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen