Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 juni 2020

  Markägare får ersättning för avverkningsförbud

  En ovanlig orkidé stoppade en avverkning i Kronobergs län. Mark- och miljödomstolen dömer nu staten att betala drygt en halv miljon kronor till markägarna.

   Knäroten växer i frodig barrskog under sensommaren och finns i stora dela av landet.
  Knäroten växer i frodig barrskog under sensommaren och finns i stora dela av landet. FOTO: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå

  Knärot är en nationellt fridlyst orkidé som skyddas enligt artskyddsförordningen.

  Hösten 2018 anmälde två markägare i Uppvidinge kommun en planerad avverkning på ett område om nära tre hektar.

  Men eftersom blomman växte i området blev det avverkningsförbud på stora delar av det planerade avverkningsområdet.

  I stället för att söka dispens hos länsstyrelsen, valde markägarna att tillsammans med Södra stämma staten för förlorade virkesintäkter. ……

  Nu har domen fallit vid Mark- och miljödomstolen i Växjö tingsrätt och till markägarnas fördel.

  Staten döms att betala markägarna 545 829 kronor, vilket motsvarar det begärda beloppet. Staten ska också stå för rättegångskostnaderna.

  ”Domen är tydlig med att de oklarheter som finns i förhållandet mellan artskyddsförordningens bestämmelser och den lagstadgade rätten till ersättning inte ska drabba den enskilde fastighetsägaren. Vi och våra medlemmar förväntar oss att högre instans gör samma bedömning, säger Mattias Johansson, chefjurist på Södra som företrätt markägarna, i ett pressmeddelande.

  Hade troligen fått dispens

  Skogsstyrelsens beslut har gjort det mycket svårare för markägarna att bedriva sitt skogsbruk, och de har rätt till ersättning, anser domstolen.

  I ATL har Skogsstyrelsen uppgett att markägarna troligtvis hade fått dispens för avverkningen från länsstyrelsen, eftersom det finns flera sådana exempel i länet. Staten anser att det är fel att både kompensera markägarna för Skogsstyrelsens beslut om de sedan får avverka efter en dispensprövning. Men det håller inte Mark- och miljödomstolen med om.

  Skogsstyrelsen vill inte kommentera fallet eftersom det är Kammarkollegiet som företräder staten när det handlar om den här typen av mål.

  MER OM SKOG OCH BRUKANDERÄTT – SE ATL TV:s skogsspecial

  Knärot (Goodyera repens)

  Knärot är fridlyst i hela landet. Det är förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växten. Det är också förbjudet att ta bort eller skada frön eller andra delar av växten.

  Arten står som nära hotad enligt den svenska rödlistan från 2015. Den förekommer i nästan hela landet, förutom på kalfjället. Enligt Naturvårdsverket är den ganska vanlig i mossrika barrskogar, till exempel i blåbärsgranskog. Ofta växer den i mossan på stenar och stenblock.

  Källa: Naturvårdsverket.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen