Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 februari

  Markägare kan tjäna pengar på avsättningar

  Nu ska markägare kunna tjäna pengar på sina skogsbilvägar och naturavsättningar inom ramen för naturturism.

  – Det här är fri-camping under ordnade former, säger initiativtagaren Axel Hjelmer.

   Axel Hjelmer har startat appen Eremit som låter markägare tjäna pengar på skog som inte används för virkesproduktion.
  Axel Hjelmer har startat appen Eremit som låter markägare tjäna pengar på skog som inte används för virkesproduktion. FOTO: Privat

  Eremit är en ny digital tjänst som ger skogsägare möjlighet att hyra ut natursköna platser i skogen för naturturism.

  – Markägaren lägger upp platsen, säkerställer att det är farbar väg och ser till att det är snyggt och trevligt, säger Axel Hjelmer som är en av initiativtagarna bakom Eremit.

  Appen testades förra säsongen, bland annat fick Hjelmer besök i sin egen skog norr om Växjö av tyska gäster.

  – De övernattade på vår vändplan vid sjön och metade abborrar som de åt till kvällsmat. De beskrev det som sin största naturupplevelse någonsin, säger Axel Hjelmer.

  De senaste åren har det blivit vanligare att campare undviker campingplatser och i stället ställer sig i fri-camping i naturen med sin husbil. Men det är inte en del av allemansrätten att köra på enskilda vägar i skogen och campa, ens en natt eller två.

   Markägare kan hyra ut ensliga natursköna ställplatser för husbilar.
  Markägare kan hyra ut ensliga natursköna ställplatser för husbilar. FOTO: Eremit

  Bokar och betalar i appen

  Genom eremits app kan camparen boka en plats och betala. Eremit skickar sedan vidare 85 procent av intäkterna till markägaren. Priserna på Eremit bestäms av markägare och ligger i dag på mellan 200 och 500 kronor per ställplats och natt.

  – Det här är fri-camping under ordnade former. Camparen gör rätt för sig och har markägarens välsignelse att komma till den här platsen, säger Axel Hjelmer.

  För skogsgården blir det ytterligare en inkomstkälla. Och det från den delen av skogen som kanske är avsatt från produktion inom certifieringen.

  I FSC:s nya standard krävs att ytterligare fem procent av den produktiva skogsmarken ska brukas på ett alternativt sätt. Det kan enligt reglerna vara ett brukande som inriktar sig på upplevelsevärden.

  I stället för uteblivna virkesintäkter kan markägaren alltså få intäkter från naturturism.

  – Det är jättebra att markägaren får ett ekonomiskt incitament att sköta skogen med lite mer estetiska ögon, säger Axel Hjelmer, som hoppas få in många platser inför turistsäsongen nu i sommar.

  – Sverige är fantastiskt, det finns jättemånga fina platser i Sverige. Svenska skogsägare vet inte om vilken skattkammare de sitter på.

   ”Det här är fri-camping under ordnade former”, säger initiativtagaren Axel Hjelmer.
  ”Det här är fri-camping under ordnade former”, säger initiativtagaren Axel Hjelmer. FOTO: Eremit

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen