Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 juli 2019

  Markägare har rätt till ersättning för nekad avverkning

  En markägare som inte får avverka på grund av artskyddsförordningen har rätt till ersättning från staten. Det är innebörden av en dom i dag från mark- och miljödomstolen, där frågan prövats för första gången.

   Tjädertupp, arkivbild.
  Tjädertupp, arkivbild. FOTO: Bengt Ekman/N/TT

  ATL har tidigare bland annat skrivit om konflikten mellan markägare och staten i fall med avverkningsförbud på grund av tjäder. Det aktuella fallet gällde en markägare som anmälde en planerad avverkning på drygt 17 hektar i Roslagen i östra Uppland. Skogsstyrelsen beslutade under 2017 att säga nej till den eftersom det finns en känd större spelplats för tjäder i området, en fågelart som är mycket ovanlig i den delen av landet. Skogsstyrelsen hänvisade till artskyddsförordningen som bland annat säger att det är förbjudet att skada eller förstöra vilda djurs och fåglars fortplantningsområden eller viloplatser.

  Markägaren överklagade, men mark- och miljödomstolen avslog överklagandet i januari 2018. Under hösten samma år valde markägaren att stämma staten på intrångsersättning motsvarande cirka 3,6 miljoner kronor.

  Ersättning på 3,4 miljoner kronor

  Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt skriver enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen i sin dom att markägaren har rätt till en ersättning på 3 392 000 kronor samt rättegångskostnader. Domstolen skriver i sina domskäl att Skogsstyrelsens beslut avsevärt har försvårat den pågående markanvändningen, och att markägaren därför har rätt till ersättning för det intrång som beslutet medför.

  ”Domen går emot den linje som staten drivit att inte betala ut ersättning för något som är förbjudet. Det återstår att se om den här domen står sig eller överklagas, men självklart behöver vi nu tillsammans med berörda myndigheter närmare analysera vad den betyder och vilka konsekvenser den kan få”, säger Jenny Stendahl, chef för Skogsstyrelsens distrikt Uppsala-Västmanland, enligt pressmeddelandet.

  Domen går att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen. Skogsstyrelsen har ännu inte fattat något beslut om en eventuell överklagan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen