Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 september 2018

  Domstol ute på tjäderjakt

  Är det rimligt att markägare ska behöva avstå en halv miljon kronor av hänsyn till tjäder? Det avgörs i morgon, fredag, av högsta instans i skogen i Sjuhäradsbygden.

   Tjädertupp.
  Tjädertupp. FOTO: Istock

  I morgon, fredag, spanar ledamöterna i Mark- och miljööverdomstolen efter tjäder i Hampedal mellan Borås och Alingsås.

  Av hänsyn till åtta tjädertuppar, deras hönor och kycklingar har Skogsstyrelsen och sedan Mark- och miljödomstolen beslutat att markägarna måste avstå från avverkning till ett värde av 477 000 kronor.

  Enligt förbudet får vissa ytor i skogen inte huggas alls, andra bara plockhuggas, på vissa skiften måste trädgrupper lämnas. Avståndet till centrum för spelplatsen är upp till 900 meter.

  Inte bara spelplatsen som måste skyddas

  Enligt Skogsstyrelsen och mark- och miljödomstolen är det inte bara spelplatsen som behöver skyddas. Även mark där hönorna föder upp kycklingarna ska skyddas. Och eftersom det är ont om annan bra tjäderskog i landskapet, måste markägaren visa extra stor hänsyn.

  Södra skogsägarna stödjer skogsägarnas överklagan för att få avverka skogen med mindre restriktioner.

  – De här ingreppen på avverkningen har inte den avgörande betydelsen för tjäderns fortlevnad, säger Södras skogsstrateg Göran Örlander.

  ”Finns behov av vägledning”

  I Sverige finns det gott om tjäder. Men inte i Västra Götaland, och här finns det fyra fall där Mark- och miljödomstolen prövat vilken hänsyn som ska tas till tjäder i samband med skogsbruksåtgärder.

  – Det finns behov av vägledning, och därför är vi positiva till att det prövas i högsta instans, säger Emil Bengtsson, distriktschef för Skogsstyrelsen i Göteborg.

  Normalt får markägare ersättning för förluster över 10 procent av värdet. De åtgärder som Skogsstyrelsen kräver motsvarar en förlust på 30 procent, enligt Södras beräkning. Och det är inte säkert att markägaren får ersättning, för det krävs att man stämmer staten.

  ”Måste skriva om lagen”

  – Det är helt orimligt. Vi kan inte ha en ordning där markägare måste stämma staten för att få ersättning, säger Göran Örlander.

  – Sannolikt måste man skriva om lagen för att det här ska bli rimligt.

  Tillsammans med Naturvårdsverket har Skogsstyrelsen uppmärksammat regeringen på behovet av att se över artskyddsförordningen så att det den blir tillämpar, effektiv och rättssäker. Regeringen aviserade i våras en översyn av regelverket.

  Relaterade artiklar

  Till toppen