Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 maj

  Mångbruk kan öka skogsintäkterna

  Med mångbruk kan både inkomsterna från skogen och sysselsättningen på landsbygden öka. Det anser nybildade föreningen Skogens Mångbruk.

   – Vi tycker att fler skogsägare ska kliva fram och gå från att vara passiva skogsägare till att bli aktiva skogsföretagare i stället, säger Ola Engelmark.
  Bild 1/2 – Vi tycker att fler skogsägare ska kliva fram och gå från att vara passiva skogsägare till att bli aktiva skogsföretagare i stället, säger Ola Engelmark. FOTO: Privat
   Ett sätt att få ut mer av den egna skogen är att såga upp den själv. På bilden Erik Hjärtfors, skogsbrukare och träföretagare i Vetlanda, som sitter med i styrelsen för föreningen Skogens Mångbruk.
  Bild 2/2 Ett sätt att få ut mer av den egna skogen är att såga upp den själv. På bilden Erik Hjärtfors, skogsbrukare och träföretagare i Vetlanda, som sitter med i styrelsen för föreningen Skogens Mångbruk. FOTO: Mats P Ostelius

  – Vi var redan ett informellt nätverk som hade kontakt med varandra i de här frågorna. Men vi fick många förfrågningar från andra, det finns en groende nyfikenhet i landet, så vi beslutade att organisera oss för att fånga upp intresset.

  Det säger Ola Engelmark, ordförande för nybildade föreningen Skogens Mångbruk. Syftet med föreningen är att gynna ett skogsföretagande som främjar ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart mångbruk av skogen.

  Det vill de uppnå genom att inspirera, utbilda, anordna exkursioner och coacha andra som är nyfikna på mångbruk.

  Ekonomi och sysselsättning

  – Det finns otroligt mycket mer man kan göra av skogen och många skogsägare som inte är nöjda med ekonomin. Vi tycker att de ska göra mer i egen skog och förädla själva. Det gynnar både deras egen ekonomi och sysselsättningen på landsbygden, säger Ola Engelmark.

  På föreningens hemsida listar de 100 idéer till mångbruk. Det är allt från skogsturism och småskalig förädling via vandringsleder och vindkraft till att sälja skogsbad och tystnad. Ola Engelmark ger ett exempel:

  – I stället för att beklaga sig över att folk rider i skogen kan skogsägaren erbjuda sig att anlägga en ridväg och underhålla den mot ersättning. Medelsvensken köper tjänster på ett helt annat sätt än för 15 år sen. Vi tycker att fler skogsägare ska kliva fram och gå från att vara passiva skogsägare till att bli aktiva skogsföretagare i stället.

  Ingen konkurrent

  Ola Engelmark tycker inte att det finns någon konflikt mellan virkesproduktion och mer mångbruk.

  – Vår förening kommer inte att köpa och sälja virke. Vi är ingen konkurrent till de befintliga skogsägarföreningarna utan ett komplement, säger han.

  Dessutom pekar föreningen på att lönsamheten i att bara producera virke sjunkit kraftigt de senaste sextio åren. Samtidigt är skogsägarkåren inne i en generationsväxling som resulterar i en ny syn på skogen.

  – Enligt Swedbanks senaste skogsägarundersökning är känslan av att äga skog det primära för 32 procent av skogsägarna. 18 procent ser jakt, fiske och rekreation som de främsta skälen. För hälften är alltså inte ekonomin det primära, och det är skogsägaren som har första tjing på hur skogen ska användas, där kan vi verkligen tala om äganderätt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen