Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 juni

  Många vill vara med på ny skogsmaskinsmässa

  Med två år kvar till mässan är redan 70 procent av monterytan bokad till nya Swedish Forestry Expo 2021. Frågan är hur det påverkar de etablerade skogsmässorna?

   Breda mässor för alla eller mer nischad för olika målgrupper? Nya Swedish Forestry Expo satsar på det senare.
  Breda mässor för alla eller mer nischad för olika målgrupper? Nya Swedish Forestry Expo satsar på det senare. FOTO: Ulf Aronsson

  Bara fem månader efter lanseringen och med två år kvar till genomförandet är redan cirka 70 utställare och 70 procent av monterytan inbokad till Swedish Forestry Expo 2021. Till skillnad från de etablerade skogsmässorna, som Skogselmia och Skogsnolia, fokuserar Swedish Forestry Expo enbart på produkter för det storskaliga skogsbruket. Några vedklyvar, ATV:er eller griplastarvagnar för självverksamma skogsägare lär det inte bli.

  Nischad mötesplats

  ”Vi vet att både besökare och utställare efterfrågat just denna typ av nischad mötesplats. Då besökaren ofta har begränsat med tid vill man ha ett effektivare besök där alla utställare har relevanta produkter. Detta samt fokus utifrån ett besökarperspektiv var utgångspunkten när man valde att skapa Swedish Forestry Expo 2021”, säger Gabriel Börjesson, mässansvarig, i ett pressmeddelande.

  För att göra den lättillgänglig för både för inhemska och internationella besökare kommer mässan att hållas på Solvalla, Stockholm. Mässan hålls 3-5 juni 2021, samma datum som Elmia Wood skulle ha genomförts, men efter beslutet om den nya mässa har Elmia Wood tidigarelagts till 18-21 maj.

   – Vi vet att både besökare och utställare efterfrågat just denna typ av nischad mötesplats, säger Gabriel Börjesson om nya Swedish Forestry Expo.
  – Vi vet att både besökare och utställare efterfrågat just denna typ av nischad mötesplats, säger Gabriel Börjesson om nya Swedish Forestry Expo. FOTO: Swedish Forestry Expo

  Utmanare

  Både inriktningen och valet av datum för Swedish Forestry Expo gör det svårt att inte se den som en direkt utmanare till Elmia Wood.

  Frågan är om Elmia Wood kan genomföras utan de stora maskintillverkarna?

  – Absolut är den genomförbar. Vi vill ha med de stora maskintillverkarna och hoppas på dem. Men det blir mässa ändå, det är stort intresse och många bokningar, säger Mattias Pontén, mässansvarig för Elmias skogsmässor.

  Han anser att det är viktigt för Sverige med en stor internationell arena som kan vara ansikte utåt för svensk skogsteknik, speciellt när skogen börjar hamna allt mer i fokus i takt med klimatdebatten.

  – Det gagnar ju ingen att titta på maskiner på ett ställe och digitalisering på ett annat. Blandade möten ger synergieffekter. Men vi är öppna för konstruktiv kritik om hur Elmia Wood kan utvecklas. Kanske kan den delas upp på olika dagar, och mässan 2021 ligger bara på vardagar vilket ger en högre andel professionella besökare.

  Vill ha med maskintillverkarna

  Skogsnolia har också fått anpassa sig efter de stora maskintillverkarna, som tidigare ställt ut på Elmia Wood respektive Skogselmia vartannat år. 2016 aviserade Skogsnolia att de skulle byta till att köra mässan med tvåårs-intervall från och med 2018. Men det tyckte de stora maskintillverkarna var för tätt inpå Elmia Wood 2017. Dessutom krockade det med olika internationella mässor vilket gjorde att Skogsnolia flyttades fram till i år, då den i stället alltså ligger bara en vecka efter Skogselmia, och kör även i fortsättningen vart fjärde år.

  Hur det ser ut med de stora maskintillverkarnas deltagande till nästa Skogsnolia, 2023, vet inte Kristin Olsson, projektledare för mässan, i nuläget.

  – Vi skulle vilja ha en skogsmässa varje år, men maskintillverkarna vill ha vart fjärde år. Och vi gör ju det här för branschen så vi har lyssnat på dem. Mer för skogen behövs det fler aktiviteter här uppe så vi satsar på andra aktiviteter under mellanåren, till exempel konferenser, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen