Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 november 2019

  Många vill investera i hållbart svenskt skogsbruk

  På måndagen listades Landshypotek Banks nya gröna obligation på Nasdaq. Obligationen finansierar hållbart svenskt skogsbruk och intresset från investerare uppges vara stort.

   Personal från banken, investerare och samarbetspartners ringde i Nasdaqs börsklocka när Landshypotek Bank igår höll en listningsceremoni för sin nya skogsobligation.
  Personal från banken, investerare och samarbetspartners ringde i Nasdaqs börsklocka när Landshypotek Bank igår höll en listningsceremoni för sin nya skogsobligation. FOTO: Landshypotek

  Landshypotek Bank listade i går sin nya gröna skogsobligation på Nasdaq Stockholm. Obligationen som har en emitterad volym på tre miljarder kronor finansierar till sin helhet hållbart svenskt skogsbruk, och har lockat många investerare.

  – Vi är väldigt glada över att intresset för Landshypotek Bank och den svenska skogen är så stort från både svenska och utländska investerare. Det här visar verkligen på kraften i det hållbara svenska skogsbruket och dess nyckelroll i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank i ett pressmeddelande.

  Klimatnytta

  Obligationen är baserad på det svenska hållbara skogsbrukets bidrag till minskandet av koldioxidhalten i atmosfären och bevarandet av den biologiska mångfalden. Storleken på de underliggande fastigheterna som uppfyller obligationens krav (se faktaruta) motsvarar en skogsareal lika stor som Öland. Den årliga klimatnyttan uppskattas till cirka 750 000 ton koldioxid, vilket motsvarar klimatavtrycket för ungefär 100 000 svenskar på ett år.

  Landshypotek Bank gav redan i fjol ut en grön obligation som finansierade hållbart skogsbruk. Den obligationen var på 5,25 miljarder kronor, men intresset var så stort att obligationen övertecknades och efter en halvtimme uppgick till en volym på över 12 miljarder kronor.

  Kriterier för fastigheter som ingår i Landshypoteks gröna obligation:

  Att skogen som belånas och användas som tillgång för de gröna obligationerna är privatägd.

  Att skogen är försäkrad i enlighet med bankens krav.

  Att skogsfastigheten är på minst 50 hektar för att säkerställa ett produktivt och aktivt skogsbruk och för att kunna möta Landshypoteks krav på en skogsbruksplan.

  Att skogen är certifierad enligt PEFC eller FSC, eller har en grön skogsbruksplan som inkluderar plan för avsättning till naturskyddsområden.

  Att fastigheten har ett lövbestånd om minst 5 procent för ökad diversifiering, ökad biologisk mångfald samt stormskydd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen