Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 februari

  Många ska tycka till om Skogsutredningen

  Skogsutredningen går ut på remiss till drygt 180 instanser. Men många skogsägare saknar representation.

  – Det är konstigt att de som främst berörs av utredningen inte tillfrågas, säger Anders Pettersson på Västerbottens Allmänningsförbund.

   ”I Sverige ska alla tillfrågas men man glömmer de som det verkligen berör”, säger Anders Pettersson.
  ”I Sverige ska alla tillfrågas men man glömmer de som det verkligen berör”, säger Anders Pettersson. FOTO: Gunnar Andersson

  Nyligen gick den omdebatterade Skogsutredningen ut på remiss för synpunkter. Listan på remissinstanser omfattar drygt 180 olika organisationer och myndigheter, men på listan saknades exempelvis Västerbottens Allmänningsförbund, med cirka 110 000 hektar skog.

  – En stor del av utredningen handlar om hur fjällskogen ska nyttjas framöver, bland annat föreslås att ytterligare 525 000 hektars fjällskog ska skyddas. Västerbottens Allmänningar och enskilt ägda delägarfastigheter kopplade till allmänningarna berörs mycket kraftigt, och det är konstigt att de som främst berörs av utredningen inte tillfrågas, säger Anders Pettersson, näringspolitisk talesperson på Västerbottens Allmänningsförbund.

  Miss

  Efter att missen uppdagats säger departementsrådet Jan Terstad till SR P4 Västerbotten att Allmänningsförbundet ska läggas till på listan, men först måste de fyra partierna i januariöverenskommelsen säga sitt.

  – Det är ingen stor fråga, men irriterande som fasen eftersom vi tidigare begärt att få vara med på remisslistan. I Sverige ska alla tillfrågas men man glömmer de som det verkligen berör, säger Anders Pettersson till ATL.

  Och Västerbottens Allmänningsförbund är inte den enda större skogsägare som lämnats utanför remisslistan. Det gäller även Sveriges Allmäningeskogars förbund, som representerar cirka 670 000 hektar allmänninge- och besparingsskogar i Norrbotten och Dalarna.

  Lämnas utanför

  Med på listan finns däremot landets tre stora skogsägarföreningar, som med sammanlagt 105 000 medlemmar representerar 56 procent av den enskilt ägda skogen.

  Och om de övriga 225 000 enskilda skogsägarna inte känner sig representerade av remissinstanser som länsstyrelserna, Täby kommun, Ikea, Preem, Naturens rättigheter i Sverige, Naturhistoriska riksmuseet, AMF, Svenskt Friluftsliv eller Svensk lichenologisk förening så har de alltid möjlighet att skicka in sina egna synpunkter på Skogsutredningen. Den möjligheten har även Sveriges övriga tio miljoner invånare.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen