Många missar på samma uppdrag
På två avverkningar gick Sveaskog över sex av sju möjliga gränser.
– Det känns helt orimligt att en inköpare med GPS ska kunna missa så mycket vid snitslingen, säger skogsägaren Marcus Werjefelt.
ATL har tidigare skrivit om Marcus Werjefelt, skogsägare i Hjo, som drabbades av intrång på sin fastighet i samband med att Sveaskog avverkade ett grannskifte. Sveaskogs kontrollmätning visade att snitslingen satt inne på Marcus Werjefeldts mark enligt fastighetskartan och de erbjöd sig att ersätta de träd som maskinavverkats på fel sida om gränsen.
Men det visade sig inte vara den enda gränsöverträdelsen. På hyggets andra sida hade träd avverkats utanför snitslingen mot nästa grannskifte. Samtidigt hade Sveaskog också naggat på det skiftet även från andra sidan.
Markägaren som beställde avverkningen äger marken på bägge sidor och lät i samband med avverkningen också ta ner en grupp aspar som enligt fastighetskartan stod på bägge sidor om gränsen. Och det slutade inte där.
– Jag visste att grannen som beställt avverkningen samtidigt låtit Sveaskog avverka ytterligare ett skifte cirka 500 meter längre söderut, så jag gick dit för att titta med en GPS och fastighetskartan. Och där stämde ingenting, säger Marcus Werjefelt.
Jämfört med fastighetskartan gick den andra avverkningen runt 20 meter över gränserna i norr och väster och knappt tio meter över i söder. Den östra gränsen är ett drygt meterdjupt dike, och den hade avverkningen inte gått över.
– Jag äger ingen mark intill den andra avverkningen, men eftersom Sveaskog tagit skog på samtliga grannfastigheter vid samma avverkningstillfälle kontaktade jag de andra ägogrannarna och informerade dem, säger Marcus Werjefeldt.
Sex av sju gränser
Sveaskog kontrollmätte även det andra hygget och kom fram till att även det gick utanför gränserna enligt fastighetskartan.
– Så på två avverkningar har Sveaskog lyckats gå över sex av sju möjliga gränser. Det känns helt orimligt att en inköpare med GPS ska kunna missa så mycket vid snitslingen, säger Marcus Werjefelt.
Bara en av grannarna, Sonny Österman, som inte bor på sin fastighet, var medveten om att avverkningen var på gång.
– Grannen som beställde avverkningen ringde och frågade om de fick lägga upp virket på min mark. Jag sa att det gick bra, men jag hade ju inte tänkt att de skulle ta med mina träd också. Men det hade jag aldrig upptäckt om inte Marcus sagt till, säger han.
Ingvar Andersson, en annan av de drabbade grannarna, hade varken informerats om avverkningen eller noterat intrånget. Han är förvånad över hur det kunnat bli så fel.
– Jag har varit med vid andra avverkningar och det har aldrig varit några problem. De som snitslar brukar vara väldigt noga, säger han.
Juristens råd: Så hanterar du en felaktig avverkning
• Gränserna i fastighetskartan är inte juridiskt gällande. Det som gäller är markeringar i terrängen: rösen, stenar eller gränsrör. Saknas gränsmarkeringar behövs en gränsutsättning av Lantmäteriet för att slå fast de juridiska gränserna.
• Det bästa är att förebygga. Markera gränserna tydligt och hugg upp rågångar. Kommunicera mellan grannar, var med och bestäm gränser och när köparen snitslar.
• Om du drabbas: Anlita en skogskonsult eller Skogsstyrelsen för att bestämma värdet på de avverkade träden. Se till att redan innan vara överens om vem som ska stå för kostnaden för klavningen. I princip är det ersättning för virkesvärdet som gäller.
• Att polisanmäla gör ingen nytta eftersom det normalt inte är fråga om något uppsåtligt brott. Att direkt koppla in en jurist kan kosta mer än det smakar. Försök i första hand att göra upp i godo, oftast ligger det i entreprenörens och köparens intresse att ställa allt tillrätta när ett misstag har inträffat.
Källa: Daniel Eggertz, jurist och jägmästare
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.