Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 april 2019

  Många intresserade av Billerud Korsnäs skog

  Intresset för att köpa skogen i Bergvik Öst är stort. Men Billerud Korsnäs tänker inte sälja om inte villkoren är rätt.

   Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön (byggnaden till vänster) har nu startats och de första kundleveranserna väntas i oktober.
  Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön (byggnaden till vänster) har nu startats och de första kundleveranserna väntas i oktober. FOTO: Ulf Aronsson

  Det finns ett stort intresse och flera spekulanter på att köpa skogen i Bergvik Öst av Billerud Korsnäs. Det berättade VD Petra Einarsson vid en konferens i samband med företagets första kvartalsrapport för året.

  – Vi räknar med att vårt köp av Bergvik Öst ska kunna slutföras i maj eller juni. Men eftersom vi siktar på att investera framåt söker vi investerare till större delen av skogen, sa hon.

  Skulderna växer

  Efter att Billerud Korsnäs köpt tillbaka skogen från Bergvik är planen att sälja den vidare redan under tredje kvartalet i år. För de 350 000 hektaren får Billerud Korsnäs betala cirka 6,4 miljarder kronor. Samtidigt har kostnaderna för bygget av den nya kartongmaskinen i Gruvön rakat i höjden från planerade 5,7 miljarder kronor till 7,6 miljarder.

   ”Försäljningen av skogen är inte kopplad till balansräkningen, utan till att vi ser att det är bättre för oss att investera framåt”, säger Petra Einarsson.
  ”Försäljningen av skogen är inte kopplad till balansräkningen, utan till att vi ser att det är bättre för oss att investera framåt”, säger Petra Einarsson. FOTO: Billerud Korsnäs

  Totalt har företaget därmed nu en nettoskuld på 9,8 miljarder kronor. Målet för Billerud Korsnäs att kvoten mellan nettoskuld och resultatet EBITDA ska ligga på 2,5. Sedan första kvartalet i fjol har den dock dragit i väg från 1,55 till 3,42, alltså väl över målvärdet.

  Investera framåt

  Men enligt Petra Einarsson är det inte för att förbättra balansräkningen som de vill hitta investerare till skogen.

  – Nej, inte alls. Vi har särskilda lån för Bergvik och skulle kunna behålla skogen både i år och nästa. Vi säljer inte om vi inte får rätt villkor, där råvaruförsörjningen garanteras långsiktigt. Om det rör sig om en återköpsklausul eller annat är en förhandlingsfråga. Försäljningen av skogen är inte kopplad till balansräkningen, utan till att vi ser att det är bättre för oss att investera framåt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen