Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 november 2019

  Lyckad premiärkörning av ny planteringsmaskin

  Ludvika

  En ny planteringsmaskin: Flipp eller flopp?

  – Flipp, säger Lars Nilsson, som i två veckor provkört nya Plantma X i skogarna utanför Ludvika.

  För ett år sen avslöjade Svenska skogsplantor och Sveaskog att de skulle utveckla en ny maskin för skogsplantering. Och precis före årets första snöfall började Plantma X funktionstestas i Bergslagen.

   ”Vi är positivt överraskade över resultatet”, säger Michael Wallberg, till vänster, om provkörningen av nya Plantma X. Till Höger Joakim Eckerström, VD på Plantma AB.
  ”Vi är positivt överraskade över resultatet”, säger Michael Wallberg, till vänster, om provkörningen av nya Plantma X. Till Höger Joakim Eckerström, VD på Plantma AB. FOTO: Ulf Aronsson

  – Vi har kört 15 hektar och 35 000 plantor och det har gått över förväntan, säger Michael Wallberg, affärs- och verksamhetsutvecklare för skogsvård på Svenska skogsplantor.

  Han får medhåll av Lars Nilsson och Tomas Hansson från Vallsta skogsmaskiner, som varit testförare under premiärturerna.

  – Vi är positivt överraskade, det har inte varit mycket stopp, säger Lars Nilsson.

   Där satt den! I bästa fall ska Plantma X kunna sätta 2 499 till lika bra per timme.
  Där satt den! I bästa fall ska Plantma X kunna sätta 2 499 till lika bra per timme. FOTO: Ulf Aronsson

  Vanlig markberedare

  Maskinen är byggd på en Ecolog 564 med ett midjemonterat Midiflex-aggregat för markberedning. Så långt inget konstigt, det nya finns bakom skotarens förarhytt: Ett magasin för 10 000–20 000 plantor, en hytt för en planteringsoperatör och två hydrauliska planteringsarmar längst bak. Mellan förarhytten och plantmagasinet finns en styckegodskran för lastning av plantor.

  Maskinen markbereder och planterar samtidigt, vilket gör planteringen snabbare än med kranspetsmonterade aggregat – och jämfört med manuell plantering.

  – Vid optimala förhållanden vill vi komma upp i 2 500 plantor per timme och göra motsvarande tio manuella plantörers jobb, säger Michael Wallberg.

  – Det blir allt svårare att få hit folk för plantering. Vi tror inte vi kan fortsätta med den stora bemanning vi har haft hittills under kommande år. Vi tror att vi kan plantera mer billigare med en sådan här maskin.

   Varje arm sätter en planta var tredje sekund och lyfts sen upp för att ta emot en ny planta. Maskinen körs i normal fart för markberedning vilket ger 2 meter mellan plantorna.
  Varje arm sätter en planta var tredje sekund och lyfts sen upp för att ta emot en ny planta. Maskinen körs i normal fart för markberedning vilket ger 2 meter mellan plantorna. FOTO: Ulf Aronsson

  Plantmatning

  Plantma X föregångare under 1980-talet, Silva Nova, gav bra planteringsresultatet på hyggliga marker. Men det fanns frågetecken för plantmatningen och plantoperatörens arbetsmiljö. På Plantma X är plantmatningen löst på ett enkelt sätt: Operatören sätter plantor i hållare varifrån de släpps ned genom ett rör till planteringsarmen vid rätt tidpunkt. Armen sätter en planta var tredje sekund, i normal fart innebär det två meter mellan plantorna. Om armen träffar en sten eller stubbe lyfts den och gör ett nytt försök direkt tills plantan är satt.

  Lars Nilsson tycker arbetsmiljön i Plantma X är helt okej, men att det behövs arbetsrotation.

  – Vi tänker oss att maskinen körs av ett team på tre personer. Två som byts av i maskinen och en som hanterar plantlogistik, lägger ut provytor och hjälpplanterar i svåråtkomliga hörn, säger Michael Wallberg.

   ”Över förväntan, och få stopp”, säger maskinföraren Lars Nilsson, uppe på maskinen. På marken Joakim Eckerström.
  ”Över förväntan, och få stopp”, säger maskinföraren Lars Nilsson, uppe på maskinen. På marken Joakim Eckerström. FOTO: Ulf Aronsson

  Ska utvecklas

  Och det finns redan planer på automatisk matning av plantorna:

  – Det här är en prototyp som kommer att utvecklas. Först behövs en plattform med mekanik och hydraulik som fungerar. Sen kan vi i princip hänga på vad som helst: Sensorer, kameror, artificiell intelligens som väljer planteringspunkt, säger Joakim Eckerström, VD på företaget Plantma, som utvecklar maskinen.

  Under vintern finputsas olika detaljer och under nästa år blir det produktionstester med plantering av 2 miljoner plantor. Frågor som ska besvaras är vilka marker maskinen klarar och vid vilken hyggesstorlek den är lönsam. Fortsättning lär följa.

   Plantoperatören fyller plantmatningen men har också kontinuerlig kommunikation med föraren om bland annat hastighet och tryck på markberedningen.
  Plantoperatören fyller plantmatningen men har också kontinuerlig kommunikation med föraren om bland annat hastighet och tryck på markberedningen. FOTO: Ulf Aronsson

  Plantma X

  Kombinerad maskin för markberedning och plantering

  Basmaskin: Ecolog 564

  Markberedningsaggregat: Midiflex

  Kapacitet (Målsättning): 2 500 plantor/timme

  Plantmagasin: 10 000 – 20 000 plantor beroende på storlek

  Deltagande företag: Svenska Skogsplantor, Sveaskog, Midiflex, ATEK, Grangärde Maskin, Grangärde Konsult och Innovation, Alftaprodukter

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen