Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 september 2019

  Lugn i Småland när misstänkt pyroman har häktats

  En man är häktad, misstänkt för att ha anlagt nästan 30 bränder i östra Småland. Nu hoppas drabbade markägare att de kan lägga en orolig tid bakom sig.

  – Jag har inte vågat åka på semester. Jag har patrullerat i skogen flera gånger per dag, säger Irgens Åbinger i Fliseryd.

   Ingens Åbinger har lagt många timmar på att patrullera skogsägorna. Nu har han köpt in sin första drönare som han planerar att använda både för brandspaning och för att hitta barkborreangrepp.
  Ingens Åbinger har lagt många timmar på att patrullera skogsägorna. Nu har han köpt in sin första drönare som han planerar att använda både för brandspaning och för att hitta barkborreangrepp. FOTO: Fredrik Loberg

  Vågen av anlagda bränder i Högsby och Mönsterås kommuner saknar motstycke. När det var som värst, i juni och juli i år, tvingades räddningstjänsten rycka ut flera gånger i veckan.

  En 55-årig man häktades i mitten av september vid Kalmar tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för 27 fall av mordbrand mellan 1 maj och 28 juli i år. I polisförhören har 55-åringen förnekat att han är den skyldige.

  Läs mer: Begärd häktad för 27 mordbränder i Småland

  Minst tio privata skogsägare runt samhällena Ruda, Långemåla och Fliseryd har drabbats av bränderna. En av dem är Irgens Åbinger i Fliseryd. I maj i år började det brinna på hans marker.

  – Det var drygt ett hektar som brandhärjades. Branden startade på ett nyplanterat kalhygge.

  – Jämfört med flera av de andra drabbade skogsägarna hade jag tur. Brandmännen gjorde ett fantastiskt arbete, som lyckades förhindra att elden spred sig till närliggande skogsområden.

  Läs mer: Drönare viktig länk i jakten på skogsbränder

  Många timmar på bevakning

  Irgens Åbinger har fått ekonomisk kompensation från sitt försäkringsbolag för de skador som branden på hans ägor orsakade.

  – Men det känns som de två senaste somrarna har blivit förstörda, förklarar han.

  Som en följd av de anlagda bränderna har han tvingats lägga många timmar på bevakning av skogsägorna.

  – Det första jag gjort på morgnarna och det sista på kvällarna har varit att åka en sväng med bilen för att försäkra mig om att ingen har tänt på igen. Ofta har jag patrullerat i min skog tre till fyra gånger per dag.

  Irgens Åbinger är lättad över att inga människor har kommit till skada. Samtidigt tror han att inte alla kan sätta sig in i en skogsägares utsatthet i samband med bränder.

  – På till exempel tv-nyheterna sägs det ibland att det ”bara är skog som brunnit”. Och visst, naturligtvis är det mycket värre när ett hus brinner. Men skog som förstörts av brand tar lång tid att återställa, och kan innebära stora ekonomiska förluster, säger han.

  Läs mer: Polisen söker seriepyroman: ”Vi är beroende av tips”

  Bränderna i östra Småland

  Sedan i våras har ett femtiotal bränder härjat i Högsby och Mönsterås.

  I september häktades en 55-årig man misstänkt för att ha anlagt ett trettiotal av bränderna. Enligt polisen ligger ett omfattande utredningsarbete bakom gripandet av mannen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen