Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 januari 2012

  Lübeckmodellen till Örebro

  Örebro kommun testar en hyggesfri modell för skogsbruket. Den så kallade Lübeckmodellen ska testar på 70 hektar, och det kan bli tal om mer.

  Enligt de frälsta ger Lübeckmodellen en trevligare skog att vistas i och en mer naturlig blandskog som är mindre stormkänslig utan kalhyggen. Samtidigt ger den fler miljövinster, hög virkeskvalitet och en god skogsekonomi. Därför testar nu Örebro kommun modellen för ett skogsområde i kommunen.

  – Många människor tycker att hyggen är fula, och en planterad granskog är trevlig att gå i bara under den sista tredjedelen av sin livslängd. För kommunens skogsbruk är allmänhetens intressen och den biologiska mångfalden viktiga, och även ekonomin, säger Ulf Andersson, skogsförvaltare i Örebro kommun i ett pressmeddelande.

  Oförstörande

  De har tidigare provat olika sätt för att undvika hyggen genom att plockhugga skog, men inte enligt något särskilt system.

  Kommunens uppdrag att sköta skogen enligt Lübeckmodellen har skogsskötselföretaget Silvaskog fått, som har introducerat och driver modellen i Sverige.

  – Vi menar att Lübeckmodellen är den mest oförstörande skogsbruksmetoden som finns idag och att den samtidigt är ekonomiskt fördelaktig och flexibel för skogsägaren. Man behöver egentligen inte välja mellan ekonomi och miljö inom skogsbruket, säger Mikael Karlsson, marknadschef på Silvaskog i en kommentar.

  Lübeckmodellen

  Lübeckmodellen etablerades i Tyskland 1994, delvis som en reaktion på allt kostsammare skogsskador från stormar och insektsangrepp. Modellen är alltid anpassad både till de lokala förhållandena och till de naturliga förutsättningarna som finns på varje plats.

  Modellen siktar på att den brukade skogen får en så naturlig struktur och sammansättning av trädarter och trädstorlekar som möjligt på varje växtplats. Utgångspunkten är att det ger den mest uthålliga och stabila virkesproduktionen. Lübeckmodellen innebär ett kontinuerligt skogsbruk, utan hyggen, och med en minimering av kostsamma åtgärder och ingrepp på mark och vegetation.

  Modellen har av tyska miljöministeriet utnämnts till bästa skogsbruksmodell med överlägset bäst utfall beträffande ekonomi, biodiversitet och anpassning till klimatförändringar.

  Källa: Silvaskog

  Relaterade artiklar

  Till toppen