Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 november 2016

  LTU Green Fuels kan fortsätta verksamheten

  Kommunstyrelsen i Piteå beslutade på måndagen att skjuta till en halv miljon kronor för LTU Green Fuels. Tillsammans med pengar från Energivetenskap vid Luleå tekniska universitet, Energimyndigheten och andra aktörer räddas anläggningen från rivning.

   Rikard Gebart, professor vid Luleå tekniska universitet.
  Rikard Gebart, professor vid Luleå tekniska universitet. FOTO: Johan Baggström

  LTU Green Fuels som producerat tusen ton DME och metanol från skogen, men som har varit rivningshotat sedan i våras får pengar till fortsatt drift från Energimyndigheten, Energivetenskap vid Luleå Tekniska Universitet, Piteå kommun och en rad företag.

  LTU Green Fuels räknas som är en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av biomassa till syntesgas och gröna bränslen. Här har bland annat fälttester gjorts med tunga lastbilar som gått i kommersiell trafik på biobränsle tillverkat i pilotanläggningen.

  – Anläggningen är en fortsatt viktig pusselbit för att Sverige, men även andra länder, ska kunna genomföra en övergång till ett fossilfritt samhälle tillräckligt snabbt, säger professor Rikard Gebart, forskningsansvarig vid Green Fuels till ATL.

  Nära full skala

  Pilotanläggningen är nästan i full skala och det finns ingen så stor i världen för biomassa. Styrsystemen är identiska med de i en fullskalefabrik, liksom antalet pumpar och ventiler.

  Luleå tekniska universitet för diskussioner med företag och akademiska forskare som är intresserade av att genomföra projekt tillsammans med universitetet i anläggningen under nästa år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen