Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 januari

  Södras nya vd: Sågverket var en bra skola

  Digitalisering och hållbarhet står i fokus för Södras nya vd och koncernchef Lotta Lyrå. Hon kommer direkt från rollen som vd för Clas Ohlson, men har tidigare även varit på ledande positioner inom Södra.

   Lotta Lyrå är ny koncernchef för Södra: ”Södra ska stärka den enskilda skogsgårdens lönsamhet och allt vi gör ska bidra till det”, säger hon.
  Lotta Lyrå är ny koncernchef för Södra: ”Södra ska stärka den enskilda skogsgårdens lönsamhet och allt vi gör ska bidra till det”, säger hon. FOTO: Eijer Andersson/Södra

  Lotta Lyrå gör sin nionde dag på nya jobbet när ATL intervjuar henne. Samtalet sker över telefon i dessa coronatider, men det går ändå att känna hennes energi när hon berättar om sina planer för Södra.

  – Jag trivs bra i den här miljön, i allt från skogen till industrin och alla människor som finns i den, säger Lotta Lyrå.

  Hon har jobbat på Södra tidigare, mellan 2003 och 2008. Då var hon bland annat ansvarig för produktivitetsarbetet, men även under en kortare tid sågverkschef i Mönsterås. 

  – Det har gett mig en förståelse för verksamheten. Mönsterås var en bra skola.

  Södras nya strategi

  Södra har sedan ett år en ny koncernstrategi. Den framhåller bland annat värdet av digitalisering, samt betydelsen av nya produkter. Lotta Lyrå kan snabbt exemplifiera vad det ibland luddiga ordet ”digitalisering” betyder för Södra:

  – Det kan handla om att processa stora mängder data och exempelvis kombinera råvarubasen med sågverkens flöden, eller om att automatisera många moment i kedjan och minska den manuella administrationen.

  Digitalisering ska ske för att få effektivare flöden och lägre kostnader, påpekar hon.

  Bland nya produkter som är viktiga för Södra nämner Lotta Lyrå bland annat den nystartade tillverkningen av metanol vid massabruket i Mönsterås.

  Metanolen kan användas som insatsvara i dieseltillverkning och Lotta Lyrå ser den som ett exempel på skogsindustrins roll i samhället i framtiden, där hållbarhet är av största vikt.

  – Branschen kommer att spela en central roll i hur samhället hanterar klimatfrågan.

   Lotta Lyrå ser fram emot att arbeta i ett medlemsägt företag: ”Vi har en unik möjlighet att ha en dialog för förbättringsarbetet”, säger hon.
  Lotta Lyrå ser fram emot att arbeta i ett medlemsägt företag: ”Vi har en unik möjlighet att ha en dialog för förbättringsarbetet”, säger hon. FOTO: Martina Wärenfeldt/Södra

  Under senare år har skogsbranschen i allmänhet, och Södra i synnerhet, varit väldigt engagerad i frågor som rör ägande- och brukanderätt. Som koncernchef för Södra ser Lotta Lyrå det som en del av sitt arbete att fortsätta engagemanget. Hon vill att Södra är en konstruktiv samarbetspartner.

  – Samhället har blivit väldigt polariserat och jag tror sällan det leder till några lösningar. Jag tror på rundabordssamtal och att man lyssnar på varandras behov.

  ”Rätt data och fakta är viktiga”

  Södras tidigare koncernchef Lars Idermark hade under sina år som vd även tunga sidouppdrag, bland annat som ordförande för Swedbank, som under en tid befann sig i kris på grund av skandalen kring bankens hantering av misstänkt penningtvätt.

  Lotta Lyrå vill inte recensera sin föregångare, men berättar att hennes sidouppdrag är att vara styrelsemedlem i Svenskt Näringsliv och i branschorganisationen Skogsindustrierna. Hennes huvudsakliga arbete är att vara koncernchef för Södra och hon ser fram emot att arbeta i ett medlemsägt företag.

  – Vi har en unik möjlighet att ha en dialog för förbättringsarbetet.

  Om du får önska en julklapp från politiskt håll – vad är det?

  – Den svenska officiella rapporteringen till EU-jämförelser är att vi har 14 procent skyddad skog, men det speglar inte verkligheten. Rätt data och fakta är viktiga för att kunna fatta rätt beslut. Jag önskar att de här siffrorna kalibrerades så att man mäter samma sak i alla länder.

  Lotta Lyrå

  Ålder: 45 år.

  Bostadsort: Växjö, för hela familjen till sommaren.

  Yrke: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

  Bakgrund: Konsult på McKinsey, därefter ledande befattningar på Södra och inom IKEA-gruppen. Senast har hon varit vd och koncernchef för Clas Ohlson.

  Skogsinnehav: Familjens gård i Norra Skärshult i Mönsterås kommun, där hennes man är uppvuxen.

  Sidouppdrag: Ledamot i styrelserna för Svenskt Näringsliv och Skogsindustrierna. Tidigare styrelseledamot i SCA, ett uppdrag hon lämnade när hon utsågs till vd för Södra.

  Aktuell: Ny vd och koncernchef på Södra.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen