Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 september 2018

  "Lös frågan om nyckelbiotoper inom FSC"

  Nyckelbiotoper innebär inte att staten tar mark utan ersättning. Det är dags för parterna att ta ansvar och lösa frågan inom FSC. Den salvan skickar Herman Sundqvist mot skogsägarrörelsen.

   – Det här vill jag att ni slutar med, säger Herman Sundqvist om att Skogsägarrörelsen utmålar nyckelbiotoper som en skyddsform.
  Bild 1/2 – Det här vill jag att ni slutar med, säger Herman Sundqvist om att Skogsägarrörelsen utmålar nyckelbiotoper som en skyddsform. FOTO: Ulf Aronsson
   – Skogsstyrelsen beskriver ju själva nyckelbiotoper som "ett kostnadseffektivt sätt att skydda skog", säger Sven Erik Hammar.
  Bild 2/2 – Skogsstyrelsen beskriver ju själva nyckelbiotoper som "ett kostnadseffektivt sätt att skydda skog", säger Sven Erik Hammar. FOTO: Ulf Aronsson

  – Det här vill jag att ni slutar med.

  Det sa Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, med stort allvar och spände ögonen i deltagarna på Skogsindustriernas konferens Virkesforum i veckan.

  Det han vill ha slut på är den polarisering av nyckelbiotopsfrågan som han anser att skogsnäringen bidrar till.

  Ingen skyddsform

  – Från skogsnäringen får vi ofta uppskattning för att vi är tydliga med att nyckelbiotop inte är en skyddsform. Trots det verkar framförallt skogsägarrörelsen måna om att beskriva nyckelbiotoper som just ”skyddad skog”. En vanlig typ av kommunikation det senaste året är: ”Staten klassar ett område som nyckelbiotop och tar därmed marken utan ersättning, det här är ett hot mot äganderätten”, säger Herman Sundqvist.

  Nyckelbiotopsinventeringen är bara ett underlag för naturvårdsplanering. Det som gör nyckelbiotoperna obrukbara är i stället FSC-certifieringen, och frågan måste därför lösas inom FSC (Forest Stewardship Council ), anser Herman Sundqvist.

  Ta ansvar

  – Vi på Skogsstyrelsen tar vårt ansvar, nu är det dags att aktörerna som styr FSC-certifieringen i svenska skogar gör det samma, säger han.

  Hur skulle en sån lösning se ut?

  – Inom certifieringen finns en överenskommelse om att 5 procent av marken frivillig ska undantas från brukande, och sen finns en överenskommelse om att nyckelbiotoper inte ska avverkas. Med de två ingångsvärdena borde det gå att kombinera ihop så att man kan hantera detta, det går att tänka sig många olika varianter.

  ”Kostnadseffektivt”

  Men Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna, håller inte med:

  – När en myndighet ser effekten av sitt agerande kan de inte bara gå på som om ingenting hänt. Och Skogsstyrelsen beskriver ju själva nyckelbiotoper som ”ett kostnadseffektivt sätt att skydda skog”. Det är en uppfattning som finns bland vissa tjänstemän och något som Herman Sundqvist har ansvar för att ta tag i.

  Skarpt läge

  – Det måste till reformer inom FSC, det var inte så här det var tänkt att utvecklas och vi kan inte ha ett regelverk med de här effekterna. FSC måste ta sitt ansvar och Skogsstyrelsen måste ta sitt ansvar för att komma ur en situation där skogsägaren hamnar mitt emellan. Det har kommit i skarpt läge nu efter beslutet om en fullskalig inventering, säger Sven Erik Hammar.

  LÄS OCKSÅ: Stor frustration över nyckelbiotoperLÄS OCKSÅ: Böter för vedhuggning i nyckelbiotop

  Relaterade artiklar

  Till toppen