Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 oktober 2017

  Lönsamt att sälja korna och satsa på plantor

  Sandåkra.

  För sju år sedan sålde de sina kor. Nu säljer de fyra miljoner skogsplantor per år. "Självklart saknar vi de betande djuren, men samtidigt har vi fullt upp med skogen och känner att vi gjorde rätt", säger Anita Englund.

  På hennes föräldragård i Sandåkra utanför Vetlanda, driver Anita och Anders Englund sitt företag Ny Skog i Småland AB.

  På gården förvarar och säljer de täckrotsplantor, barrotsplantor och pluggplantor genom Sundins Skogsplantor, vars huvudkontor ligger i Växjö. Fröerna är plantagematerial hämtade i Vitryssland och Baltikum, och är anpassade för klimatet i södra Sverige.

  – Vi har främst plantor av gran, men även lövträ, som till exempel björk, hybridasp och olika ädellövsplantor. Vi har ökat andelen tall från tre till tio procent. Redan nästa år tror jag att vi kommer att klara 15 procent, säger Anders Englund.

  – Här på höglandet ser vi att det skulle vara möjligt att nå upp till 30 procent tall inom några år.

   Anita och Anders Englund i Sandåkra säljer skogsplantor som aldrig förr.
  Anita och Anders Englund i Sandåkra säljer skogsplantor som aldrig förr. FOTO: Fredrik Loberg

  De tog över gården på 1980-talet och byggde år 1999 ett lösdriftsstall. Några år senare inleddes ett samarbete med Sundins Skogsplantor. Tanken då var att deras företag skulle ha ett ben till att stå på.

  – Både vår djur- och skogsverksamhet växte. Vi började med Simmentaltjurar för avel och arbetade hårt för att hinna med, berättar Anders Englund.

  LÄS MER: Skogsstyrelsen vill utreda förädlade plantor

  – Ja, korna började kalva kring den tionde februari och fram till en bit in i april. När vi var klara med det, så skulle vi direkt ta oss an 2,5 miljoner plantor. Som mest hade vi 50 kor. Vi hade nästan inte tid att andas, säger Anita Englund.

  Stormarna gav mera skogsjobb

  Efter Gudrun år 2005 och efterföljande stormar fick de ännu mer att göra inom skogsnäringen. Till slut bestämde de sig för att successivt avveckla sin köttdjursverksamhet.

  – Så klart var det med blandade känslor. Det är trivsamt med djur, säger hon.

  – Och vad skulle vi göra med ladugården? Vi hade ju byggt och lånat. Skulle den bara stå som ett monument över en felsatsning?

   Pawel Swiatek, Henryk Lukowski, Pzemek Dampc, Wojtek Wicci, Elin Gynnerstedt, Anita Englund och KEngAnders Englund utför skogsarbeten genom Sundins skogsplantor.
  Pawel Swiatek, Henryk Lukowski, Pzemek Dampc, Wojtek Wicci, Elin Gynnerstedt, Anita Englund och KEngAnders Englund utför skogsarbeten genom Sundins skogsplantor. FOTO: Fredrik Loberg

  Deras plantförsäljning fortsatte att växa i omfattning. På så sätt kom stall- och ladugårdsbyggnaderna på gården på nytt till användning. Där byggde man ett kylrum, förvaringsutrymmen för plantorna och ett sommarkontor.

  När barnen flyttat ut började även övervåningen i boningshuset på gården att användas som kontorslokaler.

  Ny Skog i Småland AB utför uppgifter åt Sundins Skogsplantor.

  – Vår terminal här i Sandåkra är under högsäsong öppen fem dagar i veckan, när man kan komma och hämta plantor, säger Anders Englund.

  – Sundins går lite mot strömmen. Medan trenden är att det blir färre utlämningsställen av skogsplantor, så har Sundins 25 terminaler spridda över hela Götaland. Av dessa har Ny Skog i Småland två. På vårarna sköter vi en terminal i Svenarum utanför Vaggeryd också.

   Pawel Swiatek, Henryk Lukowski, Pzemek Dampc, Wojtek Wicci, Elin Gynnerstedt och Anita Englund laddar inför dagens uppgifter i skogen.
  Pawel Swiatek, Henryk Lukowski, Pzemek Dampc, Wojtek Wicci, Elin Gynnerstedt och Anita Englund laddar inför dagens uppgifter i skogen. FOTO: Fredrik Loberg

  På så sätt har deras verksamhet blivit en av de större inom Sundins. Ny Skog i Småland är i huvudsak verksamt inom Jönköpings län.

  – I våras hanterade vi 3,7 miljoner plantor. Om man räknar in plantorna som sätts den här hösten blir det ungefär fyra miljoner i år. Det är högsta siffran hittills, säger Anita Englund.

  Planterar på uppdrag

  Förutom alla plantor som hämtas på terminalerna av markägare så sätter personal från Ny Skog i Småland en hel del plantor på uppdrag.

  – Det är mycket att tänka på inför en plantering. Markberedning ska vara utförd, traktdirektiv ska finnas, rätt plantor finnas hemma och de ska vara upptinade, samt att man ska ha personal tillgänglig, säger hon.

  LÄS MER: Tallen knappar in på granen

  Deras företag har kommit långt vad gäller digitaliseringen.

  – Hos oss har arbetslagen med sig en ”padda” med information om förutsättningarna för varje uppdrag ute i skogen.

  – Vi utför även röjningsarbeten från den 20 mars till november. Inom Sundins är röjning en minst lika stor del av verksamheten som plantförsäljningen, förklarar Anders Englund.

   Utbudet av skogsplantor blir större för varje år.
  Utbudet av skogsplantor blir större för varje år. FOTO: Fredrik Loberg

  Ny Skog i Småland har i dag fem heltidsanställda och två som innehar F-skattsedel.

  – Under planteringsperioden på våren och sommaren är vi närmare 40 personer som jobbar i företaget, säger Anita Englund.

  – Vi har ingen uttalad ambition att bli större, men vi kommer heller inte att bromsa, säger Anders Englund.

  Anlitar säsongsanställda från Polen

  Merparten av de sysselsatta i planteringen är säsongsarbetare från Polen.

  – De är anställda genom Sundins på svenska villkor och med alla rättigheter som sjukersättning, barnbidrag och så vidare. De skattar även i Sverige, säger Anita Englund.

  De senaste åren har branschen blivit alltmer specialiserad. Till exempel ökar utbildningskraven på personalen och även kraven på certifiering av produkter och maskiner, enligt Anita och Anders. De nya kraven på ett giftfritt skogsbruk innebär också att fler plantor måste behandlas med mekaniska skydd.

  – De giftbehandlade plantorna är successivt på väg att fasas ut, säger Anders Englund.

   Anders Englund på företaget Ny Skog i Småland har sålt närmare fyra miljoner skogsplantor i år.
  Anders Englund på företaget Ny Skog i Småland har sålt närmare fyra miljoner skogsplantor i år. FOTO: Fredrik Loberg

  Ny skog Sandåkra

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Antal anställda: Sju plus säsongsarbetare.

  Omsättning: Cirka 33 miljoner kronor.

  Vinstmarginal: Cirka 5 procent.

  Investering: Lastmaskin, Terex, 800 000 kronor.

  Beräkning: 4-5 år avkastning.

  LÄS OCKSÅ: Kalhyggen slår hårt mot klimatetLÄS OCKSÅ: Nya skogslagen får kritik – förslag retar gallfeber på flera parter LÄS OCKSÅ: Svenska furan måste fälla draken

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen