Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 januari 2017

  Lo tog lamm i Bockara

  Vid årsskiftet dödades två lamm av lodjur i Bockara. I helgen skedde ett nytt angrepp.

  FOTO: L E Carlsson

  Den här gången dödades ett tacklamm i samma fårbesättning som tidigare. Enligt länsstyrelsens besiktningsman Robert Briland var angreppssättet typiskt för lodjur även denna gång.

  – Före oktober 2015 hade vi knappt haft ett enda lodjursangrepp i Kalmar län, men under den månaden hade vi sen fler lodjursangrepp än vi haft sammanlagt tidigare. Lodjuren tar normalt inte tamdjur, men sen dess har vi något angrepp då och då.

  Han uppskattar att det finns cirka 40 – 50 lodjur i Kalmar län och att stammen ökar så sakteliga. Samtidigt finns det gott om lodjurens naturliga bytesdjur. Under fjolåret inrapporterades 3 000 trafikolyckor med rådjur, det högsta antalet någonsin, enligt Robert Briland.

  Vilka åtgärder det blir mot fortsatta angrepp i Bockara är ännu inte klart.

  – Det är upp till djurägarna. De kan begära skyddsjakt, men det har visat sig vara ett trubbigt verktyg. Utanför Borås har man haft skyddsjakt på ett lodjur i 7 – 8 månader men ännu inte fått tag i något.

  För att lyckas med lojakten behövs spårsnö, vilket inte hör till vanligheterna i Kalmar län.

  – Fårägarna kan flytta djuret till ett annat ställe eller ha tillsyn på besättningen i skymmning och gryning när de flesta rovdjursangrep sker, då har man i alla fall gjort något aktivt. Stängsel kan fungera mot varg, men håller inte lodjuren ute.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen