Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 mars

  Förslag: Så ska fler få sälja vildsvinskött

  Reglerna för försäljning av vildsvinskött ska lättas upp. Enligt ett förslag från Livsmedelsverket ska jägare få sälja tio hela vildsvin och kött från ytterligare tio djur till privatpersoner.

   Livsmedelsverket vill lätta på reglerna för att få sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner.
  Livsmedelsverket vill lätta på reglerna för att få sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner. FOTO: Hans Dahlgren

  Som ett led i att minska den svenska vildsvinsstammen ska det bli lättare för jägare att sälja vildsvinskött. Livsmedelsverket föreslår därför regelförändringar som ska göra det möjligt för jägare att sälja små mängder vildsvin och vildsvinskött direkt till konsumenter, livsmedelsbutiker och restauranger.

  För att få leverera direkt till konsument måste dock jägaren ha gått en utbildning i viltundersökning, kompletterad med en utbildning i de specifika faror som finns i hanteringen av vildsvin. Det handlar om trikinprovtagning och cesiumprover men också i spårbarhet och dokumentering.

  Svenska Jägareförbundet är positivt till Livsmedelverkets förslag på utbildningskraven.

  – Det är en rimlig nivå för att vi ska ha en trygg livsmedelsförsörjning, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet.

   Magnus Rydholm, kommunikationschef Svenska Jägareförbundet.
  Magnus Rydholm, kommunikationschef Svenska Jägareförbundet. FOTO: Madeleine Lewander

  Viltundersökningsutbildningen är en dagskurs som ges av jaktorganisationerna. På kursen lär sig jägaren att känna igen avvikande utseende på djuret, både vad gäller inre organ och yttre kännetecken. Hittills har närmare 7 000 personer gått utbildningen hos Svenska Jägareförbundet.

  – Rent allmänt sett har vilt väldigt få sjukdomar. De djur som är sjuka försvinner av sig själva i naturen och det är de friska du fäller. Målet med kursen är att du ska lära dig se när någonting inte står rätt till med djuret, säger Magnus Rydholm.

  Den praktiska utbildningen i viltundersökning ska sedan kompletteras med en teoretisk påbyggnadskurs. Här vill Magnus Rydholm se en onlineutbildning.

  – Det får inte vara för höga trösklar om vi ska locka så många som möjligt av jägarna att gå kursen. När beslutet är fattat får Livsmedelsverket förklara vilka delar som ska ingå i utbildningen så att vi kan ta fram den, säger han.

  EU-anmälan krävs

  Magnus Rydholm hoppas att många som jagar vildsvin ska välja att gå utbildningarna för att kunna sälja mer kött.

  – Vildsvinskött är en bra produkt. Blir det ökad efterfrågan kan det leda till ökat jakttryck och det är positivt om vi kan minska stammen. Framförallt i de områden där de ställer till problem. Finns det dessutom möjlighet för jägaren att få betalt för köttet är det bra, säger han.

  Enligt förslaget från Livsmedelsverket får jägare med adekvat utbildning leverera högst tio oavhudade vildsvin och kött från ytterligare tio vildsvin direkt till konsument under ett år. Samtliga jägare får lämna 75 oavhudade vildsvin till livsmedelsbutiker och restauranger under ett år.

  Vildsvin som lämnas till vilthanteringsanläggningarna berörs inte av förslaget och här finns ingen begränsning i antal fällda djur.

  Innan regeringen kan fatta beslut om de nya reglerna måste förändringen anmälas till EU-kommissionen för notifikation, vilket tar tre månader.

  – Min bedömning är att de nya reglerna kan komma att börja gälla som absolut tidigast i höst. Vi tror att de här ändringarna ska bidra till att mer svenskt vildsvinkött kan nå konsumenterna med bibehållen nivå på livsmedelssäkerhet. Nyckelfaktorn för att det här ska lyckas är att konsumenterna vill äta köttet, säger Arja Kautto, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

   Arja Kautto, senior veterinärinspektör Livsmedelsverket.
  Arja Kautto, senior veterinärinspektör Livsmedelsverket. FOTO: Livsmedelsverket

  Livsmedelverkets förslag för att underlätta försäljning av vildsvinskött

  • De jägare som gått viltundersökarutbildningen och kompletteringen får under ett år leverera högst tio oavhudade vildsvin och kött från tio vildsvin direkt till konsument.

  • Alla jägare får under ett år lämna högst 75 oavhudade vildsvin till livsmedelsbutiker och restauranger. Alla jägare kan även fortsättningsvis lämna ett obegränsat antal vildsvin till vilthanteringsanläggningar. Vildsvin som lämnas till vilthanteringsanläggningar berörs inte av förslaget.

  • Den svenska jägarkåren består av cirka 300 000 personer. Närmare 7 000 har hittills gått utbildningen för viltundersökare hos Svenska Jägareförbundet.

  ATL TV: Han jagar vildsvin varje dag

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen