Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 januari 2014

  Lingon lindrar effekten av fet mat

  Blåbäret kan nu få konkurrens av lingonet vad gäller nyttighet. Studier på möss visar att lingon kan lindra flera av de negativa effekter fet mat har på kroppen, rapporterar Ekot.

  Arkivbild.
  Arkivbild.

  Det är forskare vid Lunds universitet som studerat en typ av möss som lätt blir feta. Mössen delades in i grupper där de flesta fick äta fet mat samt olika sorters bär i tre månader. Den grupp som åt lingon fick det bästa resultatet.

  Mössen i lingongruppen var inte feta. De hade också lägre blodsocker, var inte lika insulinresistenta och hade lägre inflammation i kroppen.

  – När vi började se resultatet att de framför allt var skyddade mot viktuppgång så var det ju väldigt spännande. Vi hade väl tänkt att blåbär och svartvinbär kanske skulle ha den här effekten, men det här med lingon var ju lite nytt, säger Lovisa Heyman, molekylärbiolog och doktorand, till Ekot.

  Även svarta vinbär och blåbär hade visserligen gynnsam effekt på mössen, men resultatet var inte lika tydligt som för lingonen.

  Nu ska forskarna gå vidare med att ta reda på vilka ämnen som gör att lingon kan lindra effekterna av en fet kost. Längre fram kan det bli aktuellt att utföra en liknande studie på människor.

   

   

   

  Studien

  De bär som ingick i studien var förutom lingon, svarta vinbär och blåbär även hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon samt det så kallade superbäret acai.

  De möss som fick lingon gick upp drygt 20 procent mindre i vikt än de artfränder som fick fet kost men inga lingon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen