Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 augusti 2019

  Köper virke i öst – trots krångel

  90 procent av virket till Peter Björnssons fabrik i Litauen kommer från Sverige. Men precis som många andra Ikea-leverantörer kommer han att köpa mer fura från Vitryssland.

  – Det gör ungefär 15 procent på priset, säger han.

   Peter Björnsson är underleverantör till Ikea.
  Peter Björnsson är underleverantör till Ikea. FOTO: Privat

  Polen, Ryssland och Vitryssland ökar mest när ATL studerar statistiken över virkesleveranser till Ikea mellan 2015 och 2018. Sverige ligger still.

  För Peter Björnsson, som för snart fem år sedan slutade på Ikea för att ta över en konkursfärdig fabrik i Siauliai i Litauen och i stället bli möbeljättens underleverantör, är det pris och kvalitet som styr.

  – Det går inte att hitta samma kvalitet i Litauen och Lettland som i Sverige. Och det är ingen större skillnad i pris, säger han.

  Ribbor till sängbottnar

  Fabriken har 40 anställda och omsätter cirka 40 miljoner svenska kronor på att leverera komponenter till ett tiotal möbeltillverkare som har Ikea som slutkund. Ribbor till sängbottnar är den största artikeln.

  För drygt ett år sedan köpte han även ett sågverk med 22 anställda i Glommersträsk, Norrbotten, av Ikea Industry. Där sågas årligen 90 000 fastkubikmeter fura av sortimentet möbelkubb, av klent och kort timmer som levereras av Sveaskog. 90 procent av virket hamnar till slut i Ikeas varuhus. Ungefär en tiondel av produktionen gör det genom att ta vägen via Peter Björnssons eget företag i Litauen.

   Många Ikea-leverantörer ser mot Vitryssland för att köpa virke.
  Många Ikea-leverantörer ser mot Vitryssland för att köpa virke. FOTO: Istock

  Någon stor uppgång för Litauen som virkesleverantör tror Peter Björnsson inte på. Kvaliteten på virket är för låg. Däremot har grannlandet Vitryssland större potential. Där är kvaliteten god på stående skog.

  – Men man får vara försiktig med vilka områden man går in i. Stora delar av landet är fortfarande drabbat av radioaktivitet efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

  Hög krångelfaktor

  Han tycker också att vitryska sågverk har en del att lära.

  – De förstör mycket av den goda kvaliteten genom att hantera virket fel. Det gäller hela kedjan med sågning, sortering, ströing och torkning.

  Under det försök han gjort med leveranser från Vitryssland har han också noterat hög krångelfaktor. Allt virke måste tulldeklareras eftersom landet ligger utanför EU.

  – Men i stort ser det ganska okej ut så vi kommer att köpa mer från Vitryssland, säger Peter Björnsson.

  Läs också: Trots klimatmål – en stock av hundra blir Ikeamöbel

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen