Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 juli 2019

  Lettisk skog allt mer svenskägd

  Stora svenska bolag köper upp allt mer skog i Lettland. Av de tio största privata skogsägarna är sju svenska, visar en unik topplista som ATL har tagit fram. Mest äger Södra Skogsägarna som efter köpet av Bergvik Skog Lettland är ojämförligt störst.

   SCA kommer att förvärva 9 600 hektar lettisk skog från Livland Skog för 260 miljoner. Livland skog är nöjda med affären, säger VD Olle Sundin.
  SCA kommer att förvärva 9 600 hektar lettisk skog från Livland Skog för 260 miljoner. Livland skog är nöjda med affären, säger VD Olle Sundin. FOTO: Ulf Aronsson

  Södras köp av 111 100 hektar skog fick skogsägarföreningen att klättra från en sjätteplats i fjol till en absolut förstaplats i år. Totalt hade de tio största ägarna i mars/april förvärvat 177 900 hektar på ett år.

  Där ingår inte bara miljardaffärer som Södras köp av Bergvik och Ikeas köp av norska Foran. Även mindre ägare som Livland Skog, Latvian Forest Company och Gullringsbo Forestry hade ökat sina innehav med mellan 100 och 1 000 hektar.

  När de mindre köpt på sig mer mark säljs deras större enheter ofta vidare till riktigt stora ägare. SCA köpte den 8 april i år hela Latvian Forest Company med 10 400 hektar för 260 miljoner kronor. Och den 26 juni meddelade bolaget att det under tredje kvartalet i år kommer att förvärva 9 600 hektar från Livland Skog. Även där blir priset 260 miljoner.

  – Vi är nöjda. Vi kände att det var ett bra tillfälle att göra en ompositionering, säger Olle Sundin, VD på Livland Skog som före affären är sexa på årets lista med ett innehav på 10 800 hektar.

   Olle Sundin, VD på Livland Skog.
  Olle Sundin, VD på Livland Skog. FOTO: Mostphotos

  Minskat utbud

  På ett år har Livland köpt 800 hektar och fortsätter nu leta mindre fastigheter att förvärva.

  – Men utbudet är inte lika stort som det har varit, säger Olle Sundin.

  Att massaveden varit mycket bra betald påverkar priset.

  – Just nu är det lite avvaktande på marknaden. Alla har sett Bergvikaffären och undrar vad det betyder för priserna i primärmarknaden. Plus att det är goda tider. Letterna säljer skogen när de behöver pengarna men nu kanske de klarar sig ändå, säger Olle Sundin.

  Tre av ägarna på listan har inte gjort några förvärv under året. Det är Isac Brandberg, Skogssällskapet och den finländska pensionsfonden Dasos Capital.

  Dasos har däremot köpt skog i grannlandet Litauen.

  En annan aktör som investerar pensionspengar är Silvestica som gjort stora affärer i Litauen men inte nått upp till tio i topp i Lettland.

  ”Strategiskt intresse från industrin”

  Vid sidan av intresset från pensionsförvaltare visar de stora förvärven av Södra, Ikea och SCA att industrin på nytt vill äga sin råvara.

  – För två år sedan fanns det inte ett strategiskt intresse från industrin. Nu finns det där, säger Oskar Danielsson på Karl Danielsson Farm and forest AB som genomfört många transaktioner i de baltiska länderna.

  Han tror att svenskars intresse för att köpa skog i Lettland av andra svenskar är ett tecken på att landet börjar betraktas som mognare samt kännas mer som en svensk närmarknad.

  – Då känner vi oss trygga, säger Oskar Danielsson.

  Lettiska företag investerar

  Men det är inte bara svenskar som investerar i skog. På listan finns två lettiska företag som båda köpt mer mark under året.

  Fanertillverkaren Latvijas Finieris är specialiserad på björkplywood och köpte under året 500 hektar. De ligger nu åtta som största lettländska ägare.

  Edgars Dupuzs, skogsentreprenör som driver familjeföretag i Ventspils och är nia på listan, har också köpt mer mark under året men berättar inte hur mycket.

  – Vi försöker fortsätta köpa in mark men det blir i de östra delarna av landet. Här omkring Ventspils går det inte längre att köpa skog, säger Edgars Dupuzs.

  Relaterade artiklar

  Till toppen