Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 september 2019

  Lavskrikedomar överklagas inte

  Skogsstyrelsen: "Vi kommer se över vårt arbetssätt"

   Skogsstyrelsen sa nej till fyra avverkningsanmälningar i Gävleborg eftersom de ansåg att avverkning kunde minska lavskrikans livsmiljö. Mark- och miljödomstolen tyckte annorlunda.
  Bild 1/2 Skogsstyrelsen sa nej till fyra avverkningsanmälningar i Gävleborg eftersom de ansåg att avverkning kunde minska lavskrikans livsmiljö. Mark- och miljödomstolen tyckte annorlunda. FOTO: Åke Lindau
  Bild 2/2 FOTO: Peter Nilsson/Mostphotos

  Skogsstyrelsen kommer inte att överklaga de så kallade lavskrikedomarna från mark- och miljödomstolen från 27:e augusti. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Det innebär att markägaren i dessa fyra enskilda fall har rätt att avverka om domen vinner laga kraft.

  – Tre av ärendena har redan varit i högsta instans en gång och processen har pågått i tre år. Nu har vi fått prövat hur domstolen ser på de enskilda fallen. Vi har noga övervägt och kommit fram till att ännu en prövning i högre instans inte skulle ge ytterligare vägledning. Därför överklagar vi inte”, säger Charlotta Ryd, Skogsstyrelsens distriktschef i Gävleborg, och fortsätter:

  – Vi kommer fortsatt att avgöra varje fall enskilt men efter domarna kommer Skogsstyrelsen självklart att se över om det är något i våra arbetssätt som behöver justeras eller skruvas på när det gäller vilket underlag som krävs och vilket ansvar som ligger på markägaren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen