Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 november 2018

  Lätt gå vilse i avtalsdjungeln

  Att avgöra vem som betalar bäst för ett avverkningsuppdrag är inte enkelt.

  – Det är en djungel det där, säger skogsrådgivaren Erik Alnersson.

   – Virkesköparna är inga skurkar, men man ska komma ihåg vilken deras roll är, och det är att köpa virke, säger Erik Alnersson.
  – Virkesköparna är inga skurkar, men man ska komma ihåg vilken deras roll är, och det är att köpa virke, säger Erik Alnersson. FOTO: Erland Segerstedt

  Skogsindustrierna kör för fullt och är i stort behov av timmer och massaved. De köper gärna virke och helst i affärsformen avverkningsuppdrag, som innebär att skogsägaren får betalt för inmätt virke minus avverkningskostnaden.

  Affärsformen innebär störst risk för skogsägaren, som alltså bör få bäst betalt i ett avverkningsuppdrag. Men att jämföra ett anbud från en köpare med ett anbud från en annan köpare är komplicerat.

  – Nackdelen med avverkningsuppdrag är att det är svårt för en markägare att avgöra vem som kommer med det bästa budet, säger Erik Alnersson, som är rådgivare i Västerbotten.

  Många fallgropar

  Prislistorna för sågtimmer är ofta mycket komplicerade, och det krävs egentligen analys med ett dataprogram för att få en bra uppfattning om prisnivån.

  Även om priserna ser bra ut kan bland annat avdrag, längdkorrektion, fördelningsaptering och prisräkning göra att betalningen inte blir så bra som prislistan signalerar. Priset kan sänkas flera tior, enligt ATL:s beräkningar.

  – Det finns många fallgropar, säger Erik Alnersson.

  Ofta faller det inte ut så mycket välbetalt kvalitetstimmer eftersom sågverken är i behov av få och ofta långa längder på timret.

  Inga skurkar, men…

  Många köpare har en apteringspremie på cirka 10 kronor kubikmetern för att kompensera för förluster i apteringen. Men det räcker inte enligt Erik Alnersson.

  – Det skulle vara lite mer, markägaren borde få bättre pröjs för att köparen ska få friheten att aptera precis som den vill, tycker han.

  Utöver listan kan skogsägaren räkna med att få en premie. Men premierna är en färskvara. Och att man fick bästa budet av en köpare förra gången, betyder inte att hen betalar bäst vid nästa affär.

  – Virkesköparna är inga skurkar, men man ska komma ihåg vilken deras roll är, och det är att köpa virke.

  LÄS OCKSÅ:

  Avdrag sänker priset på virketOlika avdrag och tillägg i prislistan påverkar rotnettot från en avverkning i hög grad.Se upp för vrakpriserErsättningen för vrak varierar stort bland köparna av virke. Vissa köpare betalar nästa fyra gånger mer än andra.Spelar sortimenten någon roll?Möbelkubb, svarvtimmer och andra sortiment förutom vanligt timmer och massaved kan spela stor roll för rotnettot, men inte alltid. Dåligt betalt för kvalitetEn prislista med ett pris för allt sågtimmer kan både ge mer och mindre betalt än listor med olika priser för olika kvaliteter.Matrisfub sänker betalningenEn kubikmeter är inte alltid en kubikmeter i skogen och hur kubiken räknas ut har betydelsen för betalningen.Dåligt betalt för fri apteringBra priser i prislistan förtas lätt genom hård apteringen i skogen.Mer skog: Missa inte att gå med i vår nya Facebook-grupp där du får senaste nytt och diskussioner som rör skogsnäring

  Relaterade artiklar

  Till toppen