Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 mars

  Larmet: Tallar dör av rotröta

  Att behandla granstubbar mot rotröta är vedertaget. Men nu borde även tallstubbar behandlas i riskområden. Det menar Skogsstyrelsen, som varnar för rotticka av den aggressiva sorten.

  Både på södra Gotland och på Fårö har Skogsstyrelsen fått bekräftat att tallar drabbats av rotröta.

  – Det har kommit smygande, vi får rapporter då och då. För några år sedan bekräftade SLU att de var rotticka som drabbat tallar på Södra Gotland, säger Karin Wågström, Skogsstyrelsens skadesamordnare på Gotland.

   Rottickesvampen hotar tallar i Sverige.
  Rottickesvampen hotar tallar i Sverige. FOTO: Karin Wågström

  Under senare år har det även kommit rapporter från markägare på Fårö.

  – Vi har varit där i ett par omgångar och tittat på vad som händer där. Vi har fått bekräftat att det rör sig om rotrötan, säger Karin Wågström.

  Själva svampen heter rotticka, och skadan den orsakar kallas rotröta.

  Läs också: Stubbehandla även tall

  – Det finns tre former av rotticka, men i Sverige pratar vi framför allt om två former. S-formen angriper granar och den är allmänt känd inom skogsbruket. Den har störst effekt på ekonomin inom skogsbruket.

  Kräver högt pH-värde

  Men P-formen av rottickan, där P:et står för Pinus som i latin för tall, är mindre känd.

  – Kanske beror på att den framför allt uppträder där vi har höga pH-värden, till exempel i marker med höga kalkhalter och genomsläppliga marker. Det är ju inte all skogsmark som har de förutsättningarna, säger Karin Wågström.

  Hon menar att det kan vara idé att åtgärda tallstubbar i riskområden.

  – Man kan behöva behandla stubbar i samband med avverkning. Man gör det ofta på granar, men med tallar har man inte kommit dit än.

  Precis som när det gäller granar behandlas stubbarna med en pergamentssvamp, som används för att motverka rotrötesvampen.

  – Behandling av granstubbar används generellt, och den görs av maskiner som fäller träden. Det är en ganska vedertagen metod, säger Karin Wågström.

   Karin Wågström på Skogsvårdsstyrelsen oroas över utbrotten av rotröta.
  Karin Wågström på Skogsvårdsstyrelsen oroas över utbrotten av rotröta. FOTO: Hanna Jakobsson

  Över fem grader

  Svampens spridning gynnas vid temperaturer över fem grader.

  – Därför kan man styra när man gör åtgärder i skogen. Men eftersom svampen gynnas av varmare klimat kan det komma att bli risktid hela året, i stället för delar av året.

  Förutom att behandla stubbar efter avverkning är ett tips att styra mer mot blandskog i beståndet.

  – Även om P-varianten av rotticka kan drabba till exempel björk har man sett att det ger viss effekt att ha blandade bestånd.

  Ett råd från Karin Wågström är att som skogsägare lära känna sin skog.

  – Då upptäcker man när det är något som ser lite märkligt ut, och möjligheterna är avsevärt bättre att hinna göra motåtgärder. Har man frågor om skogsskador kan man höra av sig till exempelvis Skogsstyrelsen.

   Flera rottickeangrepp har upptäckts på Gotland.
  Flera rottickeangrepp har upptäckts på Gotland. FOTO: Karin Wågström

  Relaterade artiklar

  Till toppen