Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 april 2016

  Lantmäteriet tar fram 3D-modell av Sverige

  Lantmäteriet är i full gång med att ta fram en 3D-modell av Sverige.

  Målet är att ta fram nya kartor som kan komma till nytta och spara pengar inom olika samhällssektorer, enligt ett pressmeddelande.

  Förhoppningen är att en 3D-modell över Sverige ska kunna ge bättre grunddata om skogen och en möjlighet att se hur den utvecklats över tiden.

  Kan följa landskapets utveckling

  – Vi hoppas kunna följa landskapets utveckling på ett helt nytt sätt – på en del håll ända från 1940-talet. Det blir fullt möjligt om Lantmäteriet tar fram en 3D-modell ur sina äldre flygbilder. Vi kommer bland annat att kunna visa hur markens bördighet, trädslagsfördelningen och virkesvolymerna har förändrats i en viss geografi, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen, till Skogssällskapet.

  Framtagen demonstrator

  Just nu testas möjligheterna att sammanföra data från några av de större geodataproducerade myndigheterna i Sverige i en demonstrator som tagits fram, skriver Lantmäteriet på sin webb.

  Klicka här för en inblick i 3D-demonstratorn på Lantmäteriets hemsida.

  Relaterade artiklar

  Till toppen