Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 november 2018

  Länsförsäkringar startar eget skogsbolag

  Länsförsäkringar övertar 100 000 hektar från Bergvik Väst och lägger i nybildat bolag med egen förvaltning.

   Länsförsäkringars skogsinnehav på knappt 100 000 hektar ligger väl samlat i två områden i runt Hällefors och Tierp, enligt en karta från Stora Enso.
  Bild 1/2 Länsförsäkringars skogsinnehav på knappt 100 000 hektar ligger väl samlat i två områden i runt Hällefors och Tierp, enligt en karta från Stora Enso. FOTO: Stora Enso
   – Det ska bli kul att få vara med och bygga upp något nytt, det har inte varit så kul att riva ned Bergvik, säger Lars-Eric Åström som kommer vara delaktig i Länsförsäkringars nya skogsbolag.
  Bild 2/2 – Det ska bli kul att få vara med och bygga upp något nytt, det har inte varit så kul att riva ned Bergvik, säger Lars-Eric Åström som kommer vara delaktig i Länsförsäkringars nya skogsbolag. FOTO: Hans Runesson

  I dag började den uppdelning av Bergvik, som aviserades för ett år sen, att klarna. ATL har tidigare rapporterat om att Stora Enso övertar ägandet av 70 procent Bergvik Väst, som total omfattar cirka 1,9 miljoner hektar skogsmark, varav 1,6 miljoner hektar produktiv. Billerud Korsnäs förvärvar Bergvik Öst, med 350 000 hektar skogsmark, för 6,4 miljarder kronor. Dessutom har Södra köpt hela Bergviks innehav i Lettland, 111 000 hektar, för 3,3 miljarder kronor.

  Startar eget

  Men nu står det också klart att Bergvik splittras upp i fler enheter. Länsförsäkringar, som äger 15,1 procent av Bergvik, övertar ägandet av knappt 100 000 hektar skogsmark, varav 80 000 hektar produktiv, för att lägga i ett eget bolag.

  – Det är ett tillgångsslag som passar bra i ett försäkringsbolag, och vi siktar på att långsiktigt bygga värde och en långsiktig förvaltning, kommenterar Lars-Eric Åström.

  Lars-Eric Åström är ordförande i det Bergvik som nu håller på att monteras ned, men har blivit tillfrågad om att vara med och bygga upp Länsförsäkringars nya skogsbolag. Han är också välkänd inom skogsnäringen sedan tidigare efter 31 år i Södras styrelse, varav 18 år som ordförande.

  – Ja, det ska bli kul att få vara med och bygga upp något nytt, det har inte varit så kul att riva ner Bergvik, säger han.

  Undersöker förvaltning

  Det nya bolaget ska bildas under första halvåret 2019 och rekrytering av VD och övrig personal inleds under slutet av 2018. Exakt hur det ska se ut är ännu inte klart, men det har tidigare spekulerats i att förvaltningen ska läggas ut på Mellanskog. Men hur förvaltningen ska se ut kan Per Olsson, som anlitats som konsult för att starta upp det nya bolaget, ännu inte svara på.

  – Vi undersöker olika alternativ för förvaltningen, säger han till ATL.

  Den mark Länsförsäkringar övertar ligger väl samlad i två områden runt Hällefors i Bergslagen och Tierp i norra Uppland, enligt en karta från Stora Enso.

  – Det är bra mark i de södra delarna av Bergviks innehav och nära till industri, kommenterar Lars-Eric Åström.

  Flera nya bolag

  Om Länsförsäkringars avknoppning är kopplat till några leveransåtaganden till Stora Enso eller Billerud Korsnäs vill Lars-Eric Åström inte svara på. Däremot bekräftar han att Bergviks delning kommer resultera i flera nya skogsbolag.

  – FAM bildar ett eget bolag, men hur det blir med Persson Invest, Karl Hedin, 3:e AP-fonden och Kåpan Pensioner får du fråga dem om, säger han.

  Wallenberg-kontrollerade FAM äger 15 procent i Bergvik, de övriga fyra 12,5 procent tillsammans. Före delningen hade Stora Enso 49,3 procent och Billerud Korsnäs 5 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen