Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 september 2017

  Landsbygdsministern: ”Kritiken förvånar mig”

  Regeringens förslag att avsätta 200 miljoner kronor för inventering av nyckelbiotoper mötte hård kritik av skogsägarföreningarna. Nu ger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht sin kommentar.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är förvånad över kritiken mot regeringens förslag.
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är förvånad över kritiken mot regeringens förslag. FOTO: Hans Dahlgren

  När regeringen presenterade förslaget att avsätta 200 miljoner till att slutföra inventeringen av nyckelbiotoper möttes förslaget av skarp kritik från de fyra skogsägarföreningarna och LRF Skogsägarna. Kritikerkvintetten ansåg att förslaget sätter skogsägare som vill bruka sin mark i kläm, och att förslaget riskerar att påverka hela skogsnäringen negativt. Även Centerpartiets Eskil Erlandsson menade att regeringen hade för bråttom och borde ha väntat tills en fungerande inventeringsmetod fanns på plats.

  Kritiken förvånar ministern

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht svarar så här på kritiken:

  – Den förvånar mig. Vi har en stor politisk enighet om att vi ska skydda 150 000 hektar skog i Sverige, vi har cirka 90 000 hektar kvar för att nå målet. När regeringen då anslår medel för att skydda skog borde det väl uppfattas som positivt, att det är bra att regeringen betalar, säger landsbygdsministern till ATL.

  Sven-Erik Bucht pekar på att skogsnäringen är viktig för att Sverige ska klara övergången från fossila till biobaserade bränslen.

  – Vi har så mycket skog i Sverige. Det är viktigt att öka produktionen inom skogsnäringen om vi ska komma bort från oljebaserade bränslen. Men vi måste också ta vara på skogen på ett bra sätt. Målen att öka produktionen och att skydda skog är jämställda, säger han.

  Räknar med att betala

  Regeringen betalar ut 20 miljoner kronor per år i tio år till Skogsstyrelsen för att slutföra inventeringen av nyckelbiotoper. Regeringen har också budgeterat för 250 miljoner kronor per år under tio år för att ersätta markägarna.

  Har regeringen räknat på att ersättningen ska täcka fynd av nya nyckelbiotoper?

  – Självklart. Det är klart att markägarna måste få betalt om det finns skyddsvärda biotoper på deras marker. Det handlar ju om privat egendom, säger Sven-Erik Bucht.

  LÄS MER: Regeringen storsatsar på inventering av skogLÄS MER: Skogsägare rasar mot regeringens förslagLÄS OCKSÅ: Eskil Erlandsson: ”Det har gått på tok för fort”

  Relaterade artiklar

  Till toppen