Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 augusti 2018

  Lägre skadekostnad än väntat efter skogsbränderna

  Kostnaderna för försäkringsskador efter sommarens skogsbränder verkar bara bli hälften mot vad man tidigare trott. Främsta för att många var oförsäkrade.

   Bränderna kan komma att påverka både premier och villkor för skogsförsäkringar framöver, tror Staffan Moberg.
  Bild 1/2 Bränderna kan komma att påverka både premier och villkor för skogsförsäkringar framöver, tror Staffan Moberg. FOTO: Svensk Försäkring
   Det är nästa enbart skador på skog som anmälts efter sommarens bränder. Få byggnader eller fordon har skadats.
  Bild 2/2 Det är nästa enbart skador på skog som anmälts efter sommarens bränder. Få byggnader eller fordon har skadats. FOTO: Ulf Aronsson

  Försäkringskostnaderna för sommarens skogsbränder uppskattades först till cirka 800 miljoner kronor. Men när försäkringsbolagen nu gjort en preliminär genomgång är de förväntade skadebeloppen avsevärt lägre, 532 miljoner kronor, enligt branschorganisationen Svensk Försäkring.

  Mycket oförsäkrat

  Den första uppskattningen av kostnaderna baserades på skadebeloppet efter branden i Västmanland, som var cirka 400 miljoner kronor. Med ungefär dubbelt så stor sammanlagd brandareal i år förväntades även skadebeloppet fördubblas.

  – Att det verkar bli ett lägre belopp beror främst på att mycket var oförsäkrat. I Trängslet var en stor del statligt, det militära skjutfältet, och i Ljusdal fanns mycket bolagsmark som var oförsäkrad. Sen är det också ett antal privata markägare som saknar försäkring, säger Staffan Moberg, jurist och klimatexpert på Svensk Försäkring.

  Finns restvärde

  Totalt fick de svenska försäkringsbolagen under juli ta emot 280 anmälningar om skador efter skogsbränder. Men Staffan Moberg tror att det kommer fler.

  – Det kommer komma fler skadeanmälningar, men samtidigt tror jag att skadebeloppet kommer sjunka eftersom inte alla bolag har räknat med att det finns ett restvärde på skogen.

  En annan orsak till att skadekostnaden inte verkar bli så hög som förväntat är att skadeanmälningarna nästan enbart gäller skog. Väldigt få byggnader och fordon skadades under sommarens bränder.

  Påverkar försäkringarna

  När det brann som värst stängde försäkringsbolagen möjligheten att teckna nya brandförsäkringar. Enligt Staffan Moberg har de nu öppnat den möjligheten igen, men han tror att bränderna kan komma att påverka försäkringarna framöver.

  – Att betala ut 400 respektive 500 miljoner kronor med bara fyra års mellanrum är ändå ganska mycket. Och om torrperioderna blir vanligare ökar också riskerna och därmed premierna. Kanske kan det också bli aktuellt med ändrade villkor, till exempel krav på stråk med blandskog för att minska riskerna eller att återskapa utdikade våtmarker.

  Först om ett år kommer Svensk Försäkring kunna presentera faktiska uppgifter om antal inträffade brandskador samt skadebeloppen för dem.

  LÄS OCKSÅ: Bränderna aktualiserar försäkringsfråganLÄS OCKSÅ: Staten borde betala för brandskadorna

  Relaterade artiklar

  Till toppen