Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 oktober 2019

  Lägre rörelseresultat än väntat för Stora Enso

  Ökningen av efterfrågan väntas sakta in för massa- och pappersbolaget Stora Ensos verksamhet i stort, samtidigt som efterfrågan på papper i Europa kommer att fortsätta minska. Det skriver bolaget i sin delårsrapport och upprepar därmed i stort lydelsen från föregående rapport.

  Bolaget har höjt sitt mål för det sparprogram som inletts från 200 miljoner euro till 275 miljoner euro.

  FOTO: Stora Enso

  Stora Ensos kostnader 2019 väntas ligga på i stort sett samma nivå som för 2018 tack vare bolagets lönsamhetsprogram. Tidigare bedömning var att årets kostnader väntades öka jämfört med i fjol.

  Det operativa rörelseresultatet uppgick till 231 miljoner euro för det tredje kvartalet. Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntades i genomsnitt 240 miljoner euro.

  Bolagets egen prognos från halvårsrapporten löd på ett operativt rörelseresultat om 200-280 miljoner euro för det tredje kvartalet. Den operative rörelsemarginalen blev 9,6 procent.

  Läs mer: Brexit och handelskrig mörka moln för Stora Enso

  Resultat före skatt landade på 115 miljoner euro. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 193 miljoner euro, enligt Infront Datas sammanställning.

  Försäljningen uppgick till 2 402 miljoner euro för perioden. Här låg snittprognosen på 2 512 miljoner euro.

  Stora Enso spår att det operativa rörelseresultatet kommer landa i spannet 100-180 miljoner kronor i fjärde kvartalet.

  Läs mer: Hon blir ny VD för Stora Enso

  Höjer mål för sparprogram

  Av tisdagens rapport framgår att Stora Enso har höjt sitt mål för det sparprogram som inletts till 275 miljoner euro, upp från tidigare mål om 200 miljoner euro. Programmet har förlängts till 2021. Vid slutet av tredje kvartalet hade ungefär 100 miljoner euro av besparingarna uppnåtts och allt eftersom förväntas ungefär 200 miljoner euro ha uppnåtts i slutet av 2020.

  ”Med vårt lönsamhetsprogram, som fortskrider snabbare än planerat, förbereder vi oss för att stå redo när marknaden vänder uppåt igen. Eftersom vi var tidigt ute med programmet bygger vi nu upp förutsättningarna för en bättre och lönsammare framtid när konjunkturen vänder. Det är viktigt att dra fördel av dagens situation och bygga ett mer framtidssäkert företag genom att ligga ett steg före och agera proaktivt”, skriver vd Karl-Henrik Sundström i rapporten.

  Läs mer: Riskerar miljonböter efter skogsbrand

  Relaterade artiklar

  Till toppen