Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 april 2017

  Låga timmerflöden i södra Sverige

  Två huvudorsaker ligger bakom det dåliga timmerflödet i södra Sverige. Nu kämpar sågverken för att slippa höja priserna - men lokalt kan de bli tvungna.

   Pengar på skogskonton och stormar de senaste åren gör att timmerflödet är dåligt i södra Sverige.
  Pengar på skogskonton och stormar de senaste åren gör att timmerflödet är dåligt i södra Sverige. FOTO: Mats P. Ostelius

  Skogsägare som fortfarande har inkomster kvar från stormarna Gudrun och Per på sina skogskonton måste i år ta upp dem till beskattning.

  Andra kanske var tvungna i fjol, eftersom pengar bara får vara på ett skogskonto i maximalt tio år innan de måste tas upp till beskattning.

  – Det kan ha en påverkande effekt på viljan att avverka, men jag vågar inte uttala mig om hur mycket pengar det handlar om på skogskontona, säger Jimmy Larsson som är segmentschef på Skog och Lantbruk på LRF Konsult.

  Samma skogsägare

  De senaste åren har det på flera håll i södra Sverige dessutom varit mindre omfattande stormar såsom Sven, Simone och Gorm.

  Dessa har delvis drabbat samma skogsägare som fick känna på Gudrun och Per. Den här vintersäsongen har dock de svenska skogsägarna sluppit svåra stormar.

  Avverkningsviljan låg

  Sammantaget gör detta att avverkningsviljan bland skogsägare på flera håll i södra Sverige är låg just nu, vilket oroar sågverken.

  – Kontrakteringen är något sämre i de områden som varit drabbade av stormar de senaste tre åren, säger Santhe Dahl som är koncernchef för Vida.

  Statistik från Skogsstyrelsen visar att den anmälda arealen för föryngringsavverkning minskade med 7 procent under 2016, jämfört med 2015. Minskningen skedde i 20 av 21 län.

  Under tjällossningen för ett par veckor sedan var det riktigt besvärligt att få ut råvara från skogen. Då var det svårt att avverka på många ställen och svårt för timmerbilarna att komma ut och hämta det virke som låg i travar vid skogsbilvägar.

  Kan detta höja timmerpriset?

  – Ja, kortsiktigt kan det eventuellt höja timmerpriset lokalt i dessa stormområden, säger Santhe Dahl.

  Några förändringar i prislistorna har dock inte ägt rum.

  – Vi försöker hålla emot prishöjningar för det finns inte så mycket att ta av, så bra drag i marknaden är det inte, säger Peter Nilsson som är koncernchef för Bergs Timber.

  Tryck på strecken inne i diagrammet för att se exakt hektar per år och område. Källa: Skogsstyrelsen

  För närvarande är sågverken inne i en period med bra efterfrågan på trävaror, särskilt på granträvaror, men det är svårt att säga något om marknadernas efterfrågan i höst.

  Det finns också en del orosmoln. På grund av containerbrist i Europa har fraktkostnaderna till Kina ökat dramatiskt de senaste månaderna, Brexit kan påverka valutakurserna och på några års sikt även leda till att byggandet minskar.

  – Men jag tror inte det blir någon tull på trävaror till Storbritannien, däremot finns en risk för importtullar till USA, säger Santhe Dahl.

  LÄS MER: ”Jag får brev varje månad från inköpare”

  Relaterade artiklar

  Till toppen