Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Skog 26 oktober 2017

    Sänkt pris kan driva upp svart köttförsäljning

    Nyligen sänkte viltuppköparen Åke P priset som betalas till jägare för vildsvinskött med fem kronor kilot. Christian Bauer, som driver ett viltslakteri utanför Älmhult, tror att sänkningen leder till att mer kött säljs på den svarta marknaden.

     Christian Bauer, som driver ett viltslakteri utanför Älmhult, tror att de sjunkande inköpspriserna för vildsvin leder till att mer kött säljs på den svarta marknaden.
    Christian Bauer, som driver ett viltslakteri utanför Älmhult, tror att de sjunkande inköpspriserna för vildsvin leder till att mer kött säljs på den svarta marknaden. FOTO: Jonatan Jacobson

    Stefan Persson, ägare av Åke P i Malmö, motiverar sänkningen, från 26 till 21 kronor kilot, med att det svenska vildsvinsköttet är trögsålt i butik, samtidigt som importen ökar:

    – Ett problem är att folk jämför vildsvin med tamgris. Om ett kilo fläskfilé kostar 120 kronor i handeln så tycker många att vildsvinsfilén ska kosta lika mycket, säger Stefan Persson, och tillägger:

    – Vi betalar redan ett högre kilopris till jägaren än vad grisbonden får. Trots att grisbonden måste föda upp grisen.

    Slutat köpa in

    Christian Bauer driver ett litet viltslakteri i Skärshult utanför Älmhult. Han har i princip slutat att köpa in vildsvin på grund av att vissa jägare brister i hanteringen av de skjutna djurkropparna. De sänkta inköpspriserna från Åke P kan enligt Christian Bauer leda till att den sydsvenska vildsvinsstammen på sikt ökar. Men framför allt oroar han sig för att mer vildsvinskött kommer att säljas på den svarta marknaden.

    – Det innebär att köttet inte trikin-testas och stämplas enligt konstens alla regler. Risken att man drabbas är liten, men hälsokonsekvenserna blir betydligt allvarligare än bara lite ont i buken, säger Christian Bauer.

    PREMIUM: Så lätt hittas rödlistade arter i skogen

    Bristen på anläggningar

    Torbjörn Larsson är ordförande för Svenska Jägareförbundet. Han tycker att det är synd att Åke P sänker inköpspriserna på köttet. Men han tror inte att det kommer att få så stor påverkan på jakten eller stammen.

    – Det stora problemet här är bristen på anläggningar i Sverige som hanterar vildsvin, säger han.

    För att minska vildsvinsskadorna i jordbruket, öka tillgången på hållbart viltkött och få bort den svarta försäljningen lade Svenska Jägareförbundet nyligen fram ett förslag om att jägare själva ska få möjlighet att sälja trikin-testat och spårbart vildsvinskött direkt till konsumenterna.

    – Det är en nyckelfråga! I Tyskland finns ett sådant system och där skjuts 500 000 vildsvin om året, så det borde gå att få igenom i Sverige också, säger Torbjörn Larsson.

    LÄS OCKSÅ: Älgar hårt ansatta av älgflugor

     Christian Bauer, som driver ett viltslakteri utanför Älmhult, tror att de sjunkande inköpspriserna för vildsvin leder till att mer kött säljs på den svarta marknaden.
    Christian Bauer, som driver ett viltslakteri utanför Älmhult, tror att de sjunkande inköpspriserna för vildsvin leder till att mer kött säljs på den svarta marknaden. FOTO: Jonatan Jacobson
     Christian Bauer.
    Christian Bauer. FOTO: Jonatan Jacobson

    Relaterade artiklar

    Till toppen