Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 maj

  Kylan bromsar borrarna

  Det börjar dra ihop sig till en första svärmning för granbarkborrarna. Men svalt väder kan göra att svärmningen börjar senare, samtidigt som regn minskar trädens torkstress.

   Skador av granbarkborre.
  Skador av granbarkborre. FOTO: Mats Carlen, Camilla Zilo /Skogsstyrelsen,

  Som skogsägare kan man nog vara lite kluven kring vårvädret. Samtidigt som sol och värme är efterlängtat är det också det sämsta för att minska skadorna av granbarkborre.

  – Ja, så är det, ju kallare vår desto bättre ur bekämpningssynpunkt. Det minskar risken för att det ska hinna bli en andra svärmning, säger Kerstin Ström som leder Skogsstyrelsens projekt Stoppa borrarna.

  Och ”dåligt” väder är bra ur bekämpningssynpunkt på två sätt:

  – Dels svärmar inte granbarkborrarna så länge temperaturen är under 18 grader, dels ökar trädens vitalitet om det regnar och de har gott om vatten. Och det kan behövas, det är torrt i markerna på många håll efter den här våren.

   ”Det finns en missuppfattning om att Skogsstyrelsen inte rekommenderar fällor för granbarkborre, men för privata skogsägare kan det vara ett bra komplement”, säger Kerstin Ström, ledare för Skogsstyrelsens projekt Stoppa borrarna.
  ”Det finns en missuppfattning om att Skogsstyrelsen inte rekommenderar fällor för granbarkborre, men för privata skogsägare kan det vara ett bra komplement”, säger Kerstin Ström, ledare för Skogsstyrelsens projekt Stoppa borrarna. FOTO: Maria Larsson/Skogsstyrelsen

  Andra svärmning

  I fjol började de första granbarkborrarna dyka upp i slutet av april. Men det var först i wslutet på maj som den verkliga svärmningen kom i gång, dessutom med en andra svärmning i senare delen av augusti.

  Hittills i år har temperaturen varit för låg för svärmning, men varmare väder kan vara att vänta runt mitten på maj.

  För att kickstarta årets granbarkborresäsong kör Skogsstyrelsen Granbarkborreveckan 3–7 maj, med en rad digitala föreläsningar och seminarier om granbarkborre på sin webbplats.

  – I fjol hade vi förhoppningar om att kunna träffa folk fysiskt men i år har vi planerat allt digitalt från början, och det går också att se i efterhand. Vi märker också att vi digitalt når dem som vi kanske inte skulle ha nått fysiskt.

   Snart i en gran nära dig. Vid en temperatur på 18 grader börjar granbarkborren svärma.
  Snart i en gran nära dig. Vid en temperatur på 18 grader börjar granbarkborren svärma. FOTO: Mats Carlen/Skogsstyrelsen

  Förutom att tidigt hitta angripna träd genom sök och plock kan bekämpningen kompletteras med granbarkborrefällor.

  – Det finns en missuppfattning om att Skogsstyrelsen inte rekommenderar fällor sedan vi beslutat att inte använda dem runt våra biotopskydd och naturvårdsavtal, eftersom forskningen visade på tveksam effekt av fällor. Men för privata skogsägare kan det vara ett bra komplement, speciellt om man kan gå ihop med grannar för att få ihop fällgrupper inom en större areal, säger Kerstin Ström.

  Finns det någon prognos för hur omfattande årets angrepp av granbarkborre kan komma att bli?

  – Enligt Martin Schroeder, professor vid SLU, finns ett antal olika scenarier som påverkas av många olika parametrar. Men om det blir en sommar som i fjol kan vi räkna med minskande skador, men det rör sig fortfarande om miljontals kubikmeter angripet virke. Blir det i stället en repris på sommaren 2018 kan vi räkna med att skadorna ligger kvar på fjolårets nivåer.

  Men det är väl osannolikt med en sådan torrsommar igen?

  Enligt klimatprognoserna kommer sommaren 2018 vara normaltillståndet runt 2050. Det är trettio år dit, men det visar på behovet att börja klimatanpassa skogen redan nu, säger Kerstin Ström.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen