Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 september

  Kvalitetstrend kan ge skogsägare bättre betalt

  Coronakrisen kan göra nanocellulosa, lignin och 3D-skrivare till lika mycket skogsindustri som sågade plank.

  – Men den nya strukturen passar inte den industri vi har i dag som bygger på hög avverkning och låga priser, säger skogsprofessor Sten B Nilsson.

   3D-skrivare skapar nya värden för konsumenten, och kan ge skogsägare bättre betalt. (Arkivbild på skog.)
  3D-skrivare skapar nya värden för konsumenten, och kan ge skogsägare bättre betalt. (Arkivbild på skog.) FOTO: Cecilia Persson

  Digitaliseringen av skogsnäringen får fart av coronapandemin. Det menar Sten B Nilsson som har ett förflutet på SLU och nu är professor vid det internationella institutet för tillämpad systemanalys, IIASA, i Österrike.

  – De trender vi såg före krisen kan gå mycket snabbare, säger han.

  Skräddarsydda material

  En sådan trend är att med trä­råvara tillverka skräddarsydda material och produkter med hjälp av 3D-skrivare. Det skapar nya värden för konsumenten och kan ge skogsägare bättre betalt.

  – Där finns helt nya möjligheter att tjäna pengar, mer baserat på kvalitet än kvantitet, säger Sten B Nilsson.

  Det bör också minska behovet av transporter och stora produktionsanläggningar.

  – Och om man bryter ner saker till minsta molekyl och sätter ihop det till något helt nytt så spelar det inte så stor roll var man är eller vad man har för råvara.

  För den traditionella skogsindustrin får pandemin stor effekt med globalt hög arbetslöshet och minskad efterfrågan.

  – Det blir ingen quick-fix. Hittills har näringen klarat sig relativt bra men det kommer att förändras ju djupare recessionen blir. Det här får effekter tre till fem år framåt i tiden.

   Med 3D-skrivare kommer helt nya möjligheter för skogsägare att tjäna pengar baserat på kvalitet istället för kvantitet, säger Sten B Nilsson.
  Med 3D-skrivare kommer helt nya möjligheter för skogsägare att tjäna pengar baserat på kvalitet istället för kvantitet, säger Sten B Nilsson. FOTO: Johan Lindstén

  Nya värderingar

  Sten B Nilsson tror att lusten att konsumera prylar minskar.

  – Vi får lägre tillväxt, förändrat beteende och andra värderingar. Jag tror att hållbarhetsfrågan seglar upp och blir mycket viktigare, säger Sten B Nilsson.

  Mikael Hannus, utvecklingschef på Stora Enso, använder digitaliseringen för att kunna jobba smartare men tror inte att påverkan på dagens storskaliga industri blir så stor.

  – Jag ser inte att digitaliseringen ska ha så avgörande inverkan att det ska påverka skalekonomin för produktions­processerna. De har hög investeringsgrad. Det driver på behovet av storskalighet, säger Mikael Hannus.

  Läs mer: Pengar att tjäna med nya 3D-tekniken

  Relaterade artiklar

  Till toppen