Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2011

  Kunskap gör skogen mer jämställd

  Kvinnliga förebilder, ordentlig kunskap och tidiga generationsskiften är Birgit Timners recept för att få ett mer jämställt skogsbruk.

  Lyfter kvinnor. Birgit Timner är aktiv i föreningen Spillkråkan, som vill stärka kvinnors inflytande i skogsnäringen. Både hon och dottern Cecilia Timner har tagit motorsågskörkort. Cecilia har gått grundkursen i Hållbart familjeskogsbruk på Linnéuniversitetet.
  Bild 1/4Lyfter kvinnor. Birgit Timner är aktiv i föreningen Spillkråkan, som vill stärka kvinnors inflytande i skogsnäringen. Både hon och dottern Cecilia Timner har tagit motorsågskörkort. Cecilia har gått grundkursen i Hållbart familjeskogsbruk på Linnéuniversitetet.
  Turism. Cecilia Timner har som första person i släkten flyttat in i mangårdsbyggnaden och har planer på turistverksamhet. Hon kan tänka sig att ordna dagläger för barn på gården.
  Bild 2/4Turism. Cecilia Timner har som första person i släkten flyttat in i mangårdsbyggnaden och har planer på turistverksamhet. Hon kan tänka sig att ordna dagläger för barn på gården.
  Bästa redskapen. Handsåg och sekatör är Birgit Timners favoritverktyg. Maskiner är jobbiga när de inte startar och måste servas.
  Bild 3/4Bästa redskapen. Handsåg och sekatör är Birgit Timners favoritverktyg. Maskiner är jobbiga när de inte startar och måste servas.
  Använde veden. Boxarna i stallet är byggda av ekstockar som låg i högen för energived.
  Bild 4/4Använde veden. Boxarna i stallet är byggda av ekstockar som låg i högen för energived.

  HÖÖR ATL
  Framför allt krävs det en himla massa arbete, hela tiden, för att kvinnor ska få samma förutsättningar som män.

  – Det förändras långsamt, men nu har vi fler tjejer på utbildningar och till och med kvinnliga maskinförare. Förr var jag nästan ensam kvinna på skogsdagar. Nu är vi flera stycken, säger Birgit Timner.

  Stort utrymme

  Hon är skogsägare utanför Höör i Skåne och sammankallande för Skånestammen av Spillkråkan, en intresseförening för kvinnliga skogsägare.

  Spillkråkan har funnits i Sverige i 13 år. Den senaste tiden syns en tydlig effekt av föreningens och andras arbete. Bristen på jämställdhet i skogen får ovanligt stort utrymme i debatten.

  Regeringen tillhör dem som vill göra något åt problemet och har presenterat en jämställdhetsstrategi.

  Tidigt intresse

  ATL har åkt ut till Birgit Timner för att höra vad hon anser om de tre områden regeringen fokuserat på: utbildning, arbetsliv och ägande.

  Jo, det verkar vara bra saker att satsa på, tycker både hon och dottern Cecilia Timner, som kommer in från stallet för att bidra med synpunkter.

  De är överens om att intresset ska väckas tidigt …genom spännande aktiviteter i skogen. Barn tycker om att vara med och göra saker på riktigt.

  – Jag låter även flickbarnbarnen såga med en liten handsåg, säger Birgit Timner.

  Praktikplatser är något som Birgit Timner skulle vilja se mer av. Det gör ingenting om det är lite slitsamt att vara praktikant, men det måste ge en positiv eftersmak.

  Viktigt är också kvinnliga förebilder. De får gärna vara sminkade och använda motorsågen till att tillverka blomlådor. Ett kvinnligt angreppssätt är lika rätt som ett manligt.

  Gillar inte kvinnokurser

  När det gäller ägandet tycker Birgit Timner att kvinnor ofta själva bidrar till att mannen tar över. Det är lätt att låta mannen sköta kontakterna med myndigheter, entreprenörer och virkesköpare.

  Kunskap är nödvändig för att kunna vara med och diskutera och bestämma. Cecilia Timner gillar inte kurser för enbart flickor eller kvinnor.

  Det är bara att välja mellan att acceptera att killarna vill ta hand om tjejerna eller säga ifrån, tycker hon. Birgit Timner tror tvärt om att det är viktigt med speciella kvinnokurser för att få en del kvinnor att våga.

  Tidiga generationsskiften är något hon förespråkar varmt.

  – Man är inte engagerad förrän man äger någonting. Det är synd att vi generationsskiftar så sent.

  Östra Nyrup

  Birgit Timner blev delägare i familjens gård Östra Nyrup 1967. Hon tog över själv 1989. För två år sedan generationsskiftades en del av gården.

  Dottern Cecilia Timner har som första person i släkten flyttat in i mangårdsbyggnaden och har planer på turistverksamhet.

  Birgit Timner har kvar skogen vid Östra Nyrup, äger ytterligare skog och bor i Höör.

  Relaterade artiklar

  Till toppen