Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 juni 2016

  Kungsörn stoppar vindkraftverk

  Mark- och miljödomstolen säger nej till vindkraft i gotländska Hangvar med motivering att det kan hota kungsörnen i området rapporterar Radio Gotland.

   Häckande kungsörn stoppar vindkraft på Gotland.
  Häckande kungsörn stoppar vindkraft på Gotland.

  Företaget Forsvidar vill bygga fem vindkraftverk i området. Länsstyrelsen sa ja men beslutet överklagades av både grannar och naturvårdsorganisationer.

  Dessa får nu medhåll av Mark- och miljödomstolen trots att området klassas som riksintresse för vindbruk. Det motiveras med att häckande kungsörn behöver en buffertzon på två kilometer till verken. Nu finns ett nytt bo bara en halv kilometer från ett av de planerade vindkraftverken.

  Mark- och miljödomstolen skriver i beslutet att närheten mellan kungsörnsboet och verken medför en risk för skada på fåglarnas fortlevnad i området, både när det gäller fortplantning och överlevnad. Någon dispens ges heller inte från artskyddsförordningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen