Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 januari

  Krock med hjullastare bakom dödsolyckan på Södra

  Arbetsmiljöverket har gjort sitt första besök på Södra Cell i Mönsterås efter dödsolyckan på onsdagen.

  FOTO: Hans Ring / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

  Det var i onsdags som en person avled efter att ha fått ett tungt betongföremål över sig på pappersbruket Södra Cell i Mönsterås.

  Olyckan inträffade på renseriet där stora stockar hanterades. En hjullastare körde in i ett betongfundament som föll och skadade en man så illa att han senare avled, enligt Arbetsmiljöverket som ska fortsätta utreda händelsen. Den avlidne var en entreprenör och inte allställd på Södra.

  – När vi är färdiga med vår utredning kan det eventuellt komma i fråga om en åtalsprövning men det är inget vi kan uttala oss om i dag, säger Helen Svensson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i region syd, till SVT.

  Södras centrala presstjänst säger till ATL att produktionen vid anläggningen i Mönsterås är i gång efter olyckan, men att det fortfarande är avspärrat vid själva olycksplatsen. Anställda har möjlighet till krisstöd. I övrigt vill inte Södra kommentera olyckan närmare.

  Dömts tidigare efter dödsfall

  Så sent som i november 2017 inträffade en annan dödsolycka på samma anläggning, när en 50-årig man föll ner i ett schakt och avled. Som ATL rapporterade dömdes Södra Skogsägarna till böter på 1,5 miljoner kronor för olyckan. Rätten ansåg att det fanns brister i riskanalysen för arbetsmomentet. I stämningsansökan rubricerades arbetsmiljöbrottet som vållande till annans död.

  Södra har även i tidigare fall riskerat företagsbot på grund av dödsfall. Vid utbyggnaden av Södra Cells anläggning på Värö utanför Varberg inträffade exempelvis flera olyckor. En person avled då efter att en lyftutrustning gick sönder. Men den utredningen lades ned.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen