Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 mars 2019

  Kritiserad vårjakt på älg ställs in

  I vår blir det ingen älgjakt i Västerbotten. Anledningen är enligt Holmen Skog, SCA och Sveaskog att betesskadorna redan är ett faktum. Skogsbolagen menar att svaret från Naturvårdsverket kom för sent.

   Skogsbolagen menar att svaret från Naturvårdsverket kom för sent.
  Skogsbolagen menar att svaret från Naturvårdsverket kom för sent. FOTO: Mostphotos

  I Västerbottens inland ansökte skogsbolagen Holmen Skog, SCA och Sveaskog om skyddsjakt på 70 älgar, men länsstyrelsen godkände endast jakt på 20 djur. Beslutet överklagades till Naturvårdsverket och under förra veckan gavs klartecken att skjuta 44 älgar utan några större restriktioner.

  Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 kronaVarför premium: Chefredaktören svarar

  Mindre betydelse med 44 älgar

  Att naturvårdsverket godkände jakten har enligt Svensk jakt väckt stora reaktioner på sociala medier, men främst är det skogsbolagens vilja att skjuta älgar under vinterns svåraste period som väckt uppmärksamhet.

  Skogsbolagen meddelar att de ändå avstår från jakt. De menar att beskedet kommer för sent och betesskadorna redan är omfattande. De hävdar att en skyddsjakt på 44 älgar är av mindre betydelse då 2 000 älgar för lite fälldes under ordinarie jakt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen