Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 januari

  Skogsköparen: "Bioekonomin är en framtidsmarknad"

  Henrik Colliander är bosatt i Djursholm och äger sex skogsfastigheter i Västernorrland.

  – Jag är ”utbo”, men väldigt aktiv i min skogsförvaltning och lägger ner mycket tid på den, säger han till ATL.

  Djursholmsbon Henrik Colliander köpte förra året en skogsfastighet på totalt 361 hektar, varav 327 hektar produktiv skogsmark, i Kramfors kommun. Han köpte därmed den tionde största fastigheten sett till dess totalareal i ATL:s sammanställning.

  Han äger sedan fem år tillbaka ytterligare fem skogsfastigheter som han ärvt från sina föräldrar. Det rör sig om tre fastigheter i Sollefteå och två i Kramfors. I den sistnämnda kommunen har han nu alltså också köpt ytterligare en fastighet.

  Bra avkastning

  – Även om jag är så kallad ”utbo” är jag väldigt aktiv i min skogsförvaltning och lägger ner mycket tid på den. Men det kan i bland vara svårt att ha skog på avstånd och att få överblick. Men jag har stort förtroende för SCA Skog som leder den operativa förvaltningen och utvecklingen av fastigheterna. Vi ses två gånger per år och har telefonkonferens tre gånger. Tillsammans tar vi fram en plan, budget och uppdaterade skogsbruksplaner varje år, berättar Henrik Colliander för ATL.

  Han menar att skogen i Västernorrland, även om den växer långsammare än i södra Sverige, avkastar bra med pengar i förhållande till vad den kostar. Det är generellt billigare att köpa skog i norr än kring storstäderna och i Sydsverige.

  LÄS MER: Här är de dyraste och största skogsaffärerna 2018

  Räknar med ökad efterfrågan

  Han ser också stor långsiktig potential med sitt skogsägande. Han räknar med att efterfrågan på träbaserade produkter kommer att öka något enormt. Skogen är en helt avgörande resurs i omställningen från ett fossilberoende till ett fossilfritt samhälle i framtiden, menar han.

  Att äga skog i just Västernorrland är också bra ur den synpunkten, anser han och pekar på att SCA till exempel har investerat 7,8 miljarder kronor i Östrands massafabrik i Timrå kommun. Bolaget har också planer på att bygga ett bioraffinaderi i anslutning till Östrands massafabrik. Även Domsjö Fabriker planerar för ett bioraffinaderi i Örnsköldsvik till en uppskattad kostnad av 15 miljarder kronor.

  Henrik Colliander tycker att det är inspirerande och kan tänka sig att arbeta i skogsindustrin i framtiden. I dag arbetar han som inköpschef hos en vin- och spritinköpare.

  Du är uppvuxen i Stockholm. Var kommer ditt stora skogsintresse från?

  – Som liten var jag alltid på somrarna hos min morfar på Gässhults gård i Småland mellan Oskarshamn och Västervik. Så det har följt med mig sedan barnsben. Och ju äldre jag blivit desto mer har jag insett hur bra jag mår av att vara ute i skog och mark.

  Samtidigt stöter han i Stockholm ibland på viss skepsis till skogsägande.

  – Det förvånar mig lite. En del ser ut som frågetecken när jag säger att bioekonomin är en enorm framtidsmarknad. Allt som kan produceras av olja kan även produceras av trä, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen